MEDARDOV UROK

Katastrofična napoved vremenoslovcev, prerokbe za poletje so slabe

Nadaljuje se nenavavadno vreme z veliko dežja, ob morju je v zadnjih dneh padlo toliko dežja kot v vseh prvih petih letošnjih mesecih skupaj.
Fotografija: Medardov urok bo v petek nekoliko popustil. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Medardov urok bo v petek nekoliko popustil. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vremenska napoved za ta teden je zelo mokra. Samo v zadnjih 24 urah je marsikje v zahodnem delu Slovenije padlo več kot 50 mm dežja. Samo na portoroškem letališču 76 mm. Na tem letališču je bilo od 4. junija skupno 146 mm dežja, kar je več kot od konca decembra lani do 3. junija letos, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).



Vremenoslovci so v ponedeljek na 8. junija, ko goduje sveti Medard objavili, kako so si nekoč ljudje razlagali vreme, če je deževalo na ta dan. V slovenskem ljudskem izročilu je bilo ponedeljkovo vreme zelo preroško in pravi:

• če na sv. Medarda dežuje, bo deževalo še 40 dni;
• če na sv. Medarda dežuje, bo grozdje uničeno;
• kakršno bo vreme na sv. Medarda, tako bo še šest tednov.



Nič kaj spodbudna napoved za poletje, a bo, sodeč po napovedih vremenoslovcev, za dežjem kmalu posijalo sonce. »Medardov 'urok' bo v petek in soboto prehodno popustil. Kaže na sončno vreme s temperaturo nad 25 stopinjami Celzija.«


Kakšno vreme nas čaka jutri in v četrtek?


Ponoči bodo predvsem na zahodu še možne posamezne plohe. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 14, ob morju do 16 stopinj. V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj.



V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V četrtek bo deloma sončno, čez dan bo še nekaj ploh in neviht. V petek bo precej jasno, zapihal bo jugozahodnik. Toplejše bo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije