VELIKA VRNITEV

Karl Erjavec prevzema Desus, o vladi pa: Številke povedo vse

Erjavec se vrača na politični parket in pravi, da se ne vrača z motivom, da bi postal minister.
Fotografija: Karl Erjavec. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Karl Erjavec. FOTO: posnetek zaslona

Karl Erjavec se po slabem letu umika iz javnega življenja vrača na čelo Desusa. Peti mandat mu je zaupalo 146 delegatov, protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov. Na mestu predsednika stranke bo zamenjal Aleksandro Pivec, ki je vodenje stranke prevzela januarja, a že po nekaj mesecih odstopila zaradi izgube zaupanja v stranki. Erjavec je v nagovoru po razglasitvi stranke napovedal, da se bo v ponedeljek sestal z vodstvom stranke in s poslansko skupino, da dorečejo, kako bodo šli naprej »v teh zelo zahtevnih razmerah«.

V prvi izjavi za javnost je dejal, da je zanj to velika odgovornost in da se ne vrača zato, ker bi si želel biti minister ali bi si želel kakšnih drugih položajev. Pravi, da se vrača, ker bo naslednje leto stranka praznovala trideset let in si želi, da jo popelje tja, kjer je bila.

»Zaupanje, ki so nam ga izkazali delegati, kažejo, da ima vodstvo veliko podporo. Politična situacija v Sloveniji je zelo zahtevna. Po odstopu Marjana Šarca je grozilo, da pride do predčasnih volitev. To bi bila slaba popotnica za vse težave, s katerimi se Slovenija sooča. Gre za negotovost, ki nas čaka.«



»Politične stranke, zlasti Desus, morajo dati novo upanje in optimizem za naprej. Vse tegobe, s katerimi se soočamo, sem prepričan, da bomo premagali. Mislim, da si Slovenija in slovenski državljani to zaslužijo. Desus je vedno bil državotvorna stranka, tako je danes in tako bo v prihodnje. Nas ne zanimajo politični interesi, ampak kako bodo ljudje gledali na svojo prihodnost. Pesimizma je preveč. Desus lahko zagotovi bolj svež, bolj optimističen pogled na prihodnost,« je dejal.

Povedal je še, da bo v ponedeljek vodstvo stranke razpravljalo o tem, kakšen je položaj stranke v koaliciji. V prihodnjem tednu sledi srečanje s poslanci.

Politično situacijo v državi je komentiral z besedami, da številke vse povedo. »Kritičen sem bil do vlade. Veste, da so bila stališča v preteklosti sprejeta mimo ministrstva in stroke. Situacija vidimo, kakšna je,« je dejal in dodal, da se bo treba s predsednikom vlade pogovoriti o tem, kakšno bo sodelovanje v prihodnosti.


 

S KUL?

Na vprašanje, kakšna je po njegovem mnenju Koalicija ustavnega loka, je dejal, da je KUL dobra koalicija. »Postavlja se alternativa koaliciji. Povezava omogoča, da je opozicija bolj učinkovita.«

Glede na to, da sem je dvakrat sodeloval v vladi Janeza Janša, ne more pričakovati, da bi ta spremenil svojo politiko. Pravi, da od koalicije pričakuje, da bo to sodelovanje tvorno. »Ne moremo si privoščit, kot stranka, da minister za zdravje predlaga državnega sekretarja in tega predloga ni na seji.«  

Dejal je še, da se je zelo težko vrnil. »Ko sem rekel, da se umikam, sem mislil resno. Vračam se zato, ker ne želim, da bi stranka izginila iz slovenskega političnega prostora, in zato, ker vidim, da Slovenija potrebuje izkušenega politika, glede na vse izzive, s katerimi se sooča.«

Kongres je za podpredsednike izvolil Ireno Majcen, Antona Balažeka in Brigito Čokl.

Velika vrnitev na čelo stranke


Erjavec je veljal za nespornega favorita. Na politični parket se vrača slabo leto po tem, ko ga je januarja na volilnem kongresu premagala Aleksandra Pivec. Po njenem kratkem mandatu na čelu stranke je napovedal vrnitev na vrh Desusa in na izrednem volilnem kongresu dobil dvotretjinsko podporo delegatov.

Erjavec se je po odhodu Aleksandre Pivec že začel srečevati z aktualnimi političnimi akterji. Pred nekaj tedni se je namreč sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, pred nekaj dnevi pa tudi z vodstvom SMC. V svoji prvi izjavi je povedal, da se je vse teh srečanj udeležil na povabilo in da ni bil sam pobudnik teh srečanj.

Številni ugibajo predvsem, ali bo Erjavec stranko v primeru izvolitve popeljal iz Janševe vlade. Poslanci Desusa so sicer že povedali, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije