EVROPSKE VOLITVE

Kandidat SDS: Levičarji, ki danes sestavljajo vlado, bodo v prihodnosti pobiti

Objavljeno 08. april 2019 08.45 | Posodobljeno 08. april 2019 08.11 | Piše: T. V.

Davorin Kopše pojasnjuje, da ima beseda pobitost ima svoj pomen.

Kandidati za EU poslance skupne liste SDS in SLS. FOTO: Tomi Lombar, Delo
LJUBLJANA – Davorin Kopše, ki ga je stranka SDS uvrstila na sedmo mesto med svojimi osmimi kandidati (listo so sestavili skupaj s stranko SLS) za prihajajoče evropske volitve, je pred časom na twitterju retvital tvit, na katerem so na eni sliki migranti, na drugi pa premier Marjan Šarec, zraven pa zapisal: »Levičarji, ki danes sestavljajo vlado, bodo v prihodnosti pobiti.« Tvit je medtem zbrisal, a kljub temu ni ostal neopažen.image
Davorin Kopše. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Na Kopšeta smo se obrnili z vprašanjem, kaj je mislil s tem, da bodo levičarji, ki danes sestavljajo vlado, v prihodnosti pobiti oz. kdo naj bi jih pobil ter zakaj je omenjeni tvit zbrisal. »Res sem lani napisal tisti tvit, ki je pri nepoznavalcih jezika sprožil nekaj razburjenja. Pobitost in pobit človek ima svoj pomen in je opredeljen tudi v SSKJ. Tvit sem odstranil, ker ga je nekdo prijavil kot sovražni govor, kar sicer ni. Zaradi prijave me je twitter začasno blokiral, in ker se s tem nisem imel volje ukvarjati, sem tvit zbrisal, kar je bil eden izmed pogojev, da mi ponovno omogočijo tvitanje,« je pojasnil Kopše.

Kdo je Davorin Kopše:
Davorin Kopše se je rodil 8. novembra 1963 na Ptuju. Leta 1999 je zaključil višješolski program na Fakulteti za upravo v Ljubljani, pet let kasneje pa še visokošolski program. Leta 2007 je na Fakulteti za menedžement v Kopru zaključil še prvostopenjski univerzitetni študijski program. Svojo poklicno kariero je začel v ONZ, nato pa jo nadaljeval v Slovenski vojski (SV) kot poveljnik učnega voda. Leta 1994 je končal Šolo za častnike SV. Aprila 2006 se je vrnil z mirovne misije Althea v BiH, kjer je bil vodja skupine. Vse do upokojitve je opravljal različne funkcije v poveljstvih enot SV, nazadnje kot načelnik obveščevalno-varnostnega sektorja. Davorin Kopše se lahko pohvali z dobrim poznavanjem slovenske politike, leta 2018 pa je prejel tudi plaketo SDS za posebne dosežke. Je član Curling kluba Zalog, kjer igra v ekipi invalidov. Udeležen je v slovenski ligi, občasno pa tudi v reprezentanci. Tako so svojega kandidata predstavili v stranki SDS.
Deli s prijatelji