NARODNE NOŠE

Kamničani skačejo čez mejo

Objavljeno 23. avgust 2019 13.28 | Posodobljeno 23. avgust 2019 13.28 | Piše: J. P.

Pestro dogajanje v Kamniku že pred 49. dnevi narodnih noš.

V Kamniku odpirajo kar dve etnološki razstavi. FOTO: KLEMEN BRUMEC
Kot uvod v prihajajoči največji etnološki festival pri nas, to je Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, bodo danes v Kamniku odprli kar dve etnološki razstavi. Ob 16. uri bodo v prostorih občinske stavbe odprli razstavo Ljudska glasbila sveta s prikazom glasbil iz 27 držav z njihovimi opisi v štirih jezikih: slovenskem, angleškem, španskem in francoskem. Pripravil jo je CIOFF Youth s pomočjo nacionalnih sekcij, tudi slovenske zveze ljudskih tradicijskih skupin, odprta pa bo do 20. septembra v času občinskih uradnih ur.

Na ogled bodo ljudska glasbila iz 27 držav.

V samostanu Mekinje bodo uro pozneje odprli še razstavo Skok čez mejo, ki prikazuje oblačilno dediščino slovenske in hrvaške manjšine v sosednjih državah. Na njej bo izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine Franceta Marolta. Predstavljenih bo več žepnih ur iz urarstva Cerar, ki letos slavi 100 let delovanja.

Predstavljenih bo več žepnih ur iz urarstva Cerar, ki slavi 100-letnico.

Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, pri čemer bo drugi del v galeriji nad kavarno Veronika od 5. septembra. Tudi v samostanu bo ogled možen le v času uradnih ur (ob ponedeljkih, sredah in petkih, za večje skupine pa po dogovoru).
 

Dnevi narodnih noš


Že 49. dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku bodo letos od 5. do 8. septembra. V galeriji Dika bodo prvi dan ob 17. uri odprli še eno etnološko razstavo avb in peč starejšega datuma izdelave, v bogatem štiridnevnem programu bo na Šutni potekal sejem domače in umetne obrti, na kamniških prizoriščih bodo nastopali domači in tuji folkloristi, harmonikarji, narodni in zabavni ansambli, v samostanu Mekinje pa bodo zavrteli tudi dva filma – Na svoji zemlji Franceta Štiglica in Hladno vojno Pawla Pawlikowskega. V nedeljo bo ob 15. uri še zaključni sprevod narodnih noš skozi Kamnik. 
Deli s prijatelji