STE VEDELI?

Kakšno kazen lahko dobite, če v Sloveniji izobesite zastavo s peterokrako zvezdo?

Policija posebne evidence o številu prejetih prijav ne vodi.
Fotografija: Slovenska zastava. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Slovenska zastava. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Neki Hrvat je pred kratkim zamenjal streho svinjaka in menil je, da je primerno ob takem dogodku izobesiti zastavo. Tiste značilne s šahovnico ni imel, zato je izobesil tako, ki je namesto hrvaškega grba imela peterokrako zvezdo. Sosedje so ga prijavili policiji, ti pa so mu napisali kazen.

Ena naših poslank iz vrst SDS, Anja Bah Žibert, je opomnila na ta primer iz Hrvaške in izpostavlja izobešanje in nošenje zastave nekdanje totalitarne zastave pri nas, ki da se dogaja tudi na državnih proslavah. Kakšna je kazen zaradi izobešanja ali nošenja zastave na javnih dogodkih, ki pri posamezniku ali skupini povzroča vznemirjenje in razburjenje, jo je zanimalo.



»V primeru prekrška po prvem odstavku 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru (Uradni list RS, št. 70/06; ZJRM-1) je globa za posameznika predpisana v razponu od 104,32 (25.000 tolarjev) do 417,29 evra (100.000 tolarjev). Če pa so dejanja iz 7. člena tega zakona storjena z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, se storilec kaznuje z globo najmanj 834,59 evra (200.000 tolarjev), kar določa 20. člen ZJRM-1,« pojasnjujejo z ministrstva za notranje zadeve.

Policija posebne evidence o številu prejetih prijav zaradi izobešanja zastav s peterokrako zvezdo ne vodi.


 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije