TURIZEM

Janša ima dobro novico po srečanju s hrvaško stranjo (VIDEO)

V pogovorih sta pozornost namenila usklajenemu boju proti covidu 19 in zajezitvi širjenja novega koronavirusa.
Fotografija: Janez Janša in Andrej Plenković na Otočcu. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša in Andrej Plenković na Otočcu. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Na Otočcu sta se okoli 15.30 dobila premier Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. Kot je po srečanju, ki je trajalo okoli uro in pol, povedal Janša, je vesel, da se je hrvaški premier tako hitro odzval vabilu. »Vabilo je bilo namenjeno izključno razpravi o eni temi, o razmerah glede epidemiološke situacije v obeh državah. Pogovarjali smo se o ukrepih, ki smo jih sprejeli in ki jih še bomo, da bi poletje potekalo čim bolj normalno za državljane obeh držav.«


Dobra novica: turistična dejavnost tja ne sodi

»Pogovarjali so se tudi epidemiologi obeh strani, ki bodo še naprej sodelovali. Dobra novica je to, da imamo skoraj enake izkušnje glede tega, katere so najnevarnejše situacije za širjenje virusa. Dobro je to, da med te ne sodi turistična dejavnost,« meni Janša. Plenković je dodal, da je vesel, da državi tako dobro sodelujeta. V interesu jim je, da lahko Slovenci pridejo na Hrvaško, pa tudi Hrvati v vseh letnih časih radi hodijo v Slovenijo. »Slovenija je sprejela zakon, ki se tiče aplikacije za sledenje virusu. To bo storila tudi Hrvaška v roku 10 dni.«
 

Novi ukrepi na Hrvaškem

Sicer pa je Hrvaška napovedala nove ukrepe za boj proti virusu, kot je na primer nadzor nad druženji z več kot 100 ljudmi, več inšpekcijskega nadzora nad spoštovanjem ukrepov (začnejo veljati v ponedeljek, 13. julija). Morda sledi zaprtje nočnh kubov. 

Slovenski premier je dejal, da o drugih temah, kot je na primer arbitraža, nista govorila. Nekatere teme so namreč po njegovem zdaj nujne, druge lahko počakajo. 
 


Močna zasedba delegacij

V hrvaški delegaciji so bili poleg Plenkovića še notranji minister Davor Božinović, minister za zdravje Vili Beroš, minister za turizem Gari Cappelli ter dva člana hrvaškega kriznega štaba (direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje Krunoslav Capak in vodja zagrebške infekcijske klinike Alemka Markotić).
Slovensko delegacijo so poleg Janše seszavljali še minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, notranji minister Aleš Hojs, vladni govornik Jelko Kacin in direktor NIJZ Milan Krek.

To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Janše in Plenkovića v živo, sta se pa v zadnjem času v zvezi s pandemijo večkrat slišala po telefonu. Razmere glede novega koronavirusa so se na Hrvaškem v zadnjih tednih močno zaostrile, v preteklem dnevu so potrdili 116 novih okužb, največ doslej. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev. Hrvaški mediji so pred srečanjem pisali, da mora Plenković prepričati Janšo, da jih ne dajo na rdeči seznam.

V slovenskih bolnišnicah je hospitaliziranih 16 oseb, nobena ni na intenzivni negi.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije