VPRAŠANJE BRALKE

Kako so v Sloveniji iz študentov naredili študentke

Zakaj na filozofski fakulteti ne uporabljajo ženskega spola za vse, kot so obljubili, zanima našo bralko Janjo.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – V javnosti je lani završalo, ko se je razvedelo, da bodo študenti na ljubljanski filozofski fakulteti (FF) postali študentke. Seveda mislimo le na uporabo ženskega spola v aktih fakultete, kot se je na veliko o tem pisalo pred dobrim letom. Nekatere je to razhudilo, spet druge pa navdušilo.

Nekoliko razburjena je zaradi tega tudi naša bralka Janja. Med 'sprehajanjem' po njihovi spletni strani je ugotovila, da še vedno uporabljajo moški spol, ko govorijo na splošno. Zakaj tako, ko pa so obljubili uporabo ženskega spola, jo je zanimalo. Pomislila je celo, da jim zgražanje nekaterih, ko so objavili sklep o tem, prišlo do živega in jim preprečilo namero, v kateri sama ni videla prav nič slabega.

Iz Filozofske fakultete UL so v imenu dekana Romana Kuharja pojasnili, da na spletni strani ženskega spola ne uporabljajo, ker sklep senata fakultete o tem ne govori: »Sklep se nanaša zgolj na interne akte. Ti se od sprejetja sklepa naprej uporabljajo v skladu s sklepom.«
 

Spremembe na fakulteti uvajajo postopoma, in sicer pri novih pravnih aktih in pri spremembah že obstoječih pravnih aktov: »Pri tem velja, da se v prihodnjih treh letih zaradi trenutne neuravnoteženosti – vsi trenutno veljavni pravni akti FF so zapisani v moškem slovničnem spolu – izbere ženski slovnični spol. Ko se vzpostavi ravnotežje, se predlagani različici izbirata izmenično.
Kot je razvidno iz sklepa Senata Filozofske fakultete UL, se ženski slovnični spol uporablja v pravnih aktih fakultete. Različici sklepa se uporabljata izmenično, vendar se v istem pravilniku uporabi le ena od obeh različic.« Dodajajo še, da so vsi pravilniki Filozofske fakultete UL pisani izključno v moški slovnični obliki, zato se naslednja tri leta nove pravilnike sprejema v ženski slovnični obliki, nato pa izmenično. 

O odzivu študentov in kolektiva na uporabo samo ženskega spola iz fakultete odgovarjajo: »Z uporabo aktov ni nobenih težav in zapletov. Sklep je sprožil pomembno razpravo, ki jo na FF nadaljujemo. Jeseni bo na to temo organizirana tudi znanstvena konferenca.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije