NEVERJETNO

Kako so prevarali zaljubljene Slovenke in jim pobrali denar

Objavljeno 20. februar 2019 12.12 | Posodobljeno 20. februar 2019 12.24 | Piše: STA, A. L.

V nekem primeru je ena do ušes zaljubljena menda prodala celo nepremičnino.

Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
MARIBOR – V Novi KBM so decembra in januarja zasledili sumljiva nakazila v tujino, večinoma v Turčijo, ki imajo naravo ljubezenske prevare. V 14 odkritih primerih so Slovenke nakazale osebam, ki so jih spoznale prek spleta, skupno več kot 200.000 evrov. V banki opozarjajo na previdnost, saj žrtve redko same sprevidijo, da so tarča goljufa.

Meseci klepeta, sledi prošnja po denarju

V večini primerov so goljufi vzpostavili stik z žrtvijo prek družabnih omrežij, največkrat facebooka in messengerja, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala vodja oddelka za preprečevanje prevar v Novi KBM Laura Jekler. Goljufi sicer komunicirajo le pisno, in to v polomljeni angleščini. Ko z žrtvami vzpostavijo čustveno navezanost in zaupanje, kar lahko traja tudi več mesecev, pa potožijo, da potrebujejo denar. Med drugim pripovedujejo, da delajo na naftni ploščadi in da bi ji radi poslali darilo, zato jo prosijo za plačilo carine. Prosijo tudi za denar za plačilo letalske karte, da bi lahko prišli na obisk, ali pa trdijo, da imajo bolnega otroka, ki nujno potrebuje operacijo. »Zelo so iznajdljivi in vztrajni,« je povedala Jeklerjeva.

Začnejo z manjšim zneskom

Zneski, ki jih goljufi zahtevajo, se najprej gibljejo od 100 do 200 evrov, zelo hitro pa se povzpnejo tudi nad 10.000 evrov. Med omenjenimi 14 primeri je bil tudi takšen, ko je bilo nakazanih v tujino več kot 60.000 evrov. Večinoma gre za nakazila v Carigrad, pa tudi na Ciper, v Španijo, ZDA in Estonijo. Po besedah Tadeja Hrena iz SI-CERT gre najverjetneje za račune denarnih mul, ki nato ta denar pošljejo naprej. »Sled denarja se zelo hitro izgubi,« je opozoril. Prvi primer takšne prevare so v Sloveniji zasledili leta 2013, lani pa so jih prejeli kar 40. »Te prijave so najverjetneje le vrh ledene gore, ker marsikdo ne želi govoriti o tem.«

Ne boli izguba denarja, ampak zavrnitev

Velika težava pri odkrivanju tega nezakonitega početja, ki ima znake kaznivega dejanja prevare in pranja denarja, je namreč, da se žrtve ne želijo sprijazniti z resnico. Nekatere ženske so priznale, da se jim je zadeva zdela sumljiva, a je niso želele ustaviti, ker so bile srečne. »Ne boli jih toliko izguba denarja kot pa zavrnitev,« je dejal Hren. Goljufi po navadi lovijo ženske srednjih let, ki so osamljene, pogosto ločene in živijo same. »Stalno so pripravljeni govoriti z njimi. Vsak dan jim pošljejo srček in jim obljubljajo srečo.«

Prodala je celo nepremičnino

Žrtve si denar za ta nakazila pogosto sposodijo ali celo najamejo bančno posojilo. »Bil je celo primer, ko je goljuf prepričal žrtev, da je prodala svojo nepremičnino,« je dodal strokovnjak, izvajalec nacionalnega programa Varni na internetu. Banka sama takšnih nakazil ne more ustaviti, lahko le opozori na previdnost. V Novi KBM so vsem zaposlenim, ki imajo stik s strankami, naročili, naj bodo pozorni na nenavadno vedenje oziroma poslovanje strank. Za nakazila v gotovini na bančnih okencih pa morajo zahtevati pojasnila o izvoru denarja.

Nova KBM je pripravila tudi spletno stran o varnem poslovanju, kjer uporabniki najdejo navodila, kako prepoznati prevare in kako ravnati v takšnih primerih. Med drugim žrtvam svetujejo, da zadevo prijavijo policiji. Pregon goljufov je sicer težaven, saj so največkrat v državah z ohlapnejšo zakonodajo na področju pranja denarja.
Deli s prijatelji