POTEPTANI ARBITRAŽNI SPORAZUM

Kako Slovenija varuje mejo na morju? Tako odgovarja vlada

Objavljeno 11. julij 2018 11.50 | Posodobljeno 11. julij 2018 12.57 | Piše: A. L.
Inšpektor je ugotovil, da se je število nosilnih boj hrvaškega školjčišča v Sloveniji povečalo, vlada pa trdi takole: »V zadnjem času policija ni zaznala povečanja območja školjčišča v slovenskem morju.«
Miro Cerar. FOTO: Blaž Samec, Delo
LJUBLJANA – Trenutno slovensko vlado, ki jo vodi Miro Cerar, smo vprašali, kako se varuje slovenska meja na morju med nami in Hrvaško, ki je določena z arbitražnim sporazumom, za katerega Slovenija trdi, da je zavezujoč in ga je treba spoštovati, medtem ko ga Hrvati brezobzirno ignorirajo.

To vprašanje si zastavljamo, saj je bilo zaslediti, da se hrvaško školjčišče v slovenskem morju povečuje, kar so potrdili tudi pri inšpektoratu za okolje in prostor: »Na podlagi prejetih obvestil postaje Pomorske policije in opravljenega ogleda dne 22. 6. 2018 na kraju samem inšpektor za okolje ugotavlja, da se aktivnosti vezi z širitvijo školjčišča nadaljujejo. Število nosilnih boj se je povečalo. Postavljene so zunanje gojitvene linije dveh polj. Na obeh poljih je skupno 90 nosilnih boj, ki so med seboj povezane z nosilno vrvjo.«

O kršitvah v območju školjčišča se obveščajo pristojni organi odvisno od vrste kršitve: ribiški inšpektor, ministrstvo, pristojno za kmetijstvo (izkoriščanje morja), ali ministrstvo, pristojno za okolje in prostor (nedovoljeni posegi v morje). O kršitvah mejnih incidentov se obvešča ministrstvo za zunanje zadeve.

Policija ne ve ...

Iz urada vlade za komuniciranje smo prejeli nekoliko daljši odgovor, v katerem pa so zanikali, da bi se v zadnjem času povečalo območje školjčišča v slovenskem morju, vsaj policija ne ve za to. So pa bile ugotovljene kršitve glede gojitve školjk. »Običajno ribiška plovila, ki iz hrvaškega morja priplujejo v slovensko morje in školjčišče, pridejo v spremstvu hrvaških varnostnih organov. Policija je o ugotovitvah seznanjala pristojne organe, ker ni pristojna za ugotavljanje tovrstnih prekrškov. Z ugotovljenimi okoliščinami obvešča pristojne organe, ki ugotavljajo kršitve in vodijo prekrškovne postopke,« pojasnjujejo iz urada.

Po sodbi arbitražnega sodišča policija vsa vplutja plovil iz hrvaškega morja v slovensko morje (tudi školjčišče) obravnava kot kršitve mejnega režima. Če so vključena ribiška plovila, jih obravnavajo kot prekršek, če gre za plovila hrvaških varnostnih organov, pa je to mejni incident.

Še enkrat torej: kako Slovenija varuje mejo na morju?
Deli s prijatelji