Predstavitvena informacija

Kako si urediti prebavo

Objavljeno 03. december 2018 09.55 | Posodobljeno 03. december 2018 09.59 | Piše: P. I.

Ste vedeli, da ima kar 200.000 Slovencev težave z zaprtjem? Čeprav je to pri sodobnem človeku pogosto, ni le neprijetno – lahko je tudi nevarno.

FOTO: Getty Images/istockphoto
Kadar smo zaprti, telo kliče na pomoč in sporoča, da se ne more več čistiti. V prebavilih se kopičijo snovi, ki ga zastrupljajo, zato se moramo na stranišču naprezati, blato je trdo ali pa ga sploh ne moremo odvajati. Zaradi tega nas boli trebuh, utrujeni smo in razdražljivi.

Eden največjih krivcev za to je hiter tempo življenja. Kako se mu lahko postavimo po robu in poskrbimo za zdravo črevesje?
 
Redna in raznovrstna prehrana
V nenehni naglici nam pogosto zmanjka časa za redno in ustrezno prehranjevanje, zaradi česar posegamo po hitro pripravljenih obrokih, ki niso hranljivi in nas nasitijo le za kratek čas. Pozorneje izbirajmo živila in poiščimo čas za pripravo raznovrstnih polnovrednih obrokov ter zaužijmo več svežega sadja in zelenjave.
 
Izogibajte se odvajal
Ob zaprtju bi mnogi najraje posegli po odvajalih, ki se zdijo hitra rešitev, a to pravzaprav ne drži. Sintetična odvajala namreč povzročajo sindrom lenega črevesja in odvisnost. Še en možen stranski učinek je porušeno ravnovesje elektrolitov, ki stanje še poslabša. Zato se je zaprtja priporočljivo lotiti na naraven način.
 
Uživajte vlaknine
Eno najučinkovitejših sredstev v boju proti zaprtju so vlaknine, ki nase vežejo vodo. Blato zato postane mehkejše in ga je lažje odvajati. Najdemo jih izključno v živilih rastlinskega izvora – v svežem sadju in zelenjavi ter polnovrednih žitih. Naravno prehransko dopolnilo Psylliox sestavlja edinstvena kombinacija najbolj dragocene čiste vlaknine psiliuma in slive, ki pomaga urediti prebavo, očisti prebavni trakt ter odpravlja zaprtost na naraven način.

image
FOTO: Sanofarm


Spijte dovolj tekočine
Hidratacija je med drugim pomembna zato, ker skrbi za metabolizem. Če spijemo premalo tekočine, jo telo posrka iz zaužite hrane, kar upočasni prebavo in povzroči zaprtje. Vedno imejte pri sebi steklenico vode – če jo imate na pisalni mizi v službi, je zlahka že med delovnim časom spijete 1,5 litra ali več.

Ali tudi vi živite v zmoti?
Večina ljudi se niti ne zaveda, da ima težave s počasno prebavo. Mislijo namreč, da je odvajati blato trikrat tedensko povsem običajno. A zdrav človek bi moral blato odvajati vsaj enkrat na dan brez posebnega truda oziroma napenjanja. Psylliox bo vaše črevo očistil dolgoletnih oblog, kot da bi to storili s krtačko. Črevo bo očiščeno, prebava zdrava, vi pa se boste počutili kot prerojeni!

image
FOTO: Sanofarm


Gibajte se
Telesna aktivnost ne bo pripomogla le k boljšemu počutju in lepšemu videzu, temveč tudi k pospeševanju presnove. Od tri- do petkrat na teden se gibajte – izberite vadbo, ki vas najbolj veseli! Naj vam bo v bo užitek, ne v breme.
Deli s prijatelji