Kaj se je zgodilo z maskami, ki jih je naročil minister Šabeder?

V javnosti je dejal, da je pogodba že podpisana. Z ministrstva za zdravje, ki ga zdaj vodi Tomaž Gantar, so nam poslali pojasnilo.
Fotografija: Nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. FOTO: Gov.si
Odpri galerijo
Nekdanji minister za zdravje Aleš Šabeder. FOTO: Gov.si

Predstavniki vlade, ki je prevzela vodenje države z Janezom Janšo na čelu, večkrat s prstom kažejo na svoje predhodnike, češ da so jim zapustili prazno skladišče z zaščitno opremo. O tem se je pred kratkim pred kamerami izpovedal minister za obrambo Matej Tonin, ki je dejal, da so jim v zalogi pustili zgolj 27 tisoč mask. »Mask tipa 2 samo v UKC Ljubljana na teden potrebujejo štiri tisoč,« je ponazoril, kako malo je pravzaprav to.

Zanimivo je, da je kakšna dva dneva, preden je Janševa vlada prevzela oblast, takratni minister za zdravje Aleš Šabeder javnost, predvsem pa zaposlene v zdravstvu, ki delajo s potencialno okuženimi z novim koronavirusom, miril z besedami: »Podpisal sem pogodbo za dobavo mask, naročili smo dva milijona mask, en milijon kirurških in en milijon tipa FPP3. Blago pričakujemo v najkrajšem mogočem času.« Še več, napovedal je za okoli 12 milijonov evrov zaščitne opreme.

Kje se je torej zalomilo in kje je ta zaščitna oprema, za nabavo katere je bila po besedah Šabedra pogodba že podpisana?

Vlada je na uradni twitter strani povzela besede takratnega ministra za zdravje. FOTO: posnetek zaslona
Vlada je na uradni twitter strani povzela besede takratnega ministra za zdravje. FOTO: posnetek zaslona

Odgovor smo iskali na ministrstvu za obrambo, ministrstvu za gospodarstvo, ministrstvu za zdravje, zavodu za blagovne rezerve, odgovor pa smo na koncu prejeli z ministrstva, pristojnega za zdravje, ki ga je od Šabedra prevzel Tomaž Gantar, povratnik na omenjenem ministrskem mestu. »Glede naročenih mask v mandatu prejšnjega ministra za zdravje Aleša Šabedra naj pojasnimo, da se naročilo dveh milijonov mask ni realiziralo, saj pri preverjanju dobavitelja nismo dobili zagotovila, da je dobavitelj verodostojen,« so pojasnili. Naknadno smo jih vprašali, ali je to naročilo, o katerem je govoril minister Šabeder, preklical pristojni minister v zdajšnji sestavi vlade ali prejšnje, kot tudi kdo naj bi bil potencialni dobavitelj mask, a odgovora do objave tega članka nismo dobili.

V sledečem primeru pa vlada očitno ni bila tako previdna. Več o tem v članku Počivalšek o izginulih maskah povedal povsem drugačno zgodbo kot Tonin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije