V ČETRTEK TRIJE REKORDI

Virus kroži po vseh občinah, problematične so 'čikpavze'

Številno okuženih z novim koronavirusom strmo narašča.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V četrtek smo v Sloveniji zabeležili največ potrjenih okužb z novim koronavirusom doslej – med opravljenimi 3645 testi so okužbo potrdili pri 192 ljudeh. O aktualnih razmerah sta na novinarski konferenci spregovorila predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Metoda Dodič Fikfak in vladni govornik Jelko Kacin.



»Današnje številke so slabe, daleč najslabše od izbruha epidemije. Takšne številke kažejo, da virus kroži. Današnji dež je uvod v hladnejše mesece, kar pomeni, da bodo razmere za širjenje virusa v naslednjih dneh še ugodnejše,« je uvodoma povedal Kacin.



Kot je dodal, je četrtek prinesel tri rekorde – največje število opravljenih testov, največje število okužb in največje skupno število potrjenih okužb z novim koronavirusom, ki je preseglo 5000. Največ primerov je bilo v četrtek zabeleženo v Ljubljani (52). Virus se širi v DSO in med zaposlenimi v zdravstvu.



Omejevanje stikov med zaposlenimi


Ker virus kroži v populaciji, je po mnenju Kacina samo vprašanje časa, kdaj se bo ponovno pojavilo novo žarišče v kateri od delovnih organizacij. »Odgovornost, da do tega ne pride, je na strani vseh – delavcev in delodajalcev,« je povedal Kacin in delodajalcem priporočal uvedbo dela od doma povsod, kjer delovni proces to omogoča. Za vse, ki morajo biti na delovnih mestih, pa delodajalcem priporoča, da ob vstopu v delovne prostore uvedejo redno merjenje telesne temperature zaposlenih.

Metoda Dodič Fikfak. FOTO: Zaslonski posnetek
Metoda Dodič Fikfak. FOTO: Zaslonski posnetek
Dodik Fikfakova je poudarila, da pogosto pozabljamo na primerne delovne procese. Meni, da so lahko problematični odmori, skupni vhodi, izhodi, kopalnice in ponekod podajanje predmetov med zaposlenimi. »Dolžnost delodajalca ni samo presoja tveganja in zelo natančen opis ukrepov, ampak tudi predvidevanja, kaj se bo zgodilo; ne samo v prostorih delovnega procesa, ampak tudi v prostorih, kjer se delavci združujejo denimo med odmori na 'čikpavzah'.« Dodik Fikfakova pravi, da je bila priča temu, da so zaposleni stali v premoru z ramo ob rami, »in to s cigareto, kjer gre za neposreden kontakt sline s potencialnim virusom«. Pravi, da je delodajalec na to pozabil, ker ne gre za delovni proces, »a to tako ne gre«.

»Nihče ni sklenil pakta z virusom,« je dejala Dodič Fikfakova in okrcala mnoge delovne organizacije, gostilne itn., ki so ob razglasitvi konca epidemije čez noč pozabile na virus in se mu niso prilagodile. Kaj je po njenem treba za preprečitev širjenje virusa? Nošnja zaščitne maske, higiena rok, naložitev aplikacije, upoštevanje razdalje ...
Preberite tudi: Številke še kar naraščajo: tokrat okuženih kar 192

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije