KJE SO VSI?

Kacin svaril pred karanteno, a 70 tisoč Slovencev to ne gane

Slovencem na Hrvaškem se ne mudi domov. Potnikom svetujejo, naj ne čakajo na zadnji trenutek.
Fotografija: Slovenski dopustniki se karanteni lahko izognejo, če se vrnejo v domovino do ponedeljka do polnoči. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slovenski dopustniki se karanteni lahko izognejo, če se vrnejo v domovino do ponedeljka do polnoči. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na mejnih prehodih s Hrvaško v nasprotju s pričakovanjih po napovedi obvezne karantene, ki bo za slovenske državljane po vrnitvi iz Hrvaške veljala od ponedeljka opolnoči, za zdaj ni gneče. Še najdlje je bilo čez dan treba čakati na Gruškovju, kjer so po podatkih prometnoinfromacijskega centra popoldne na vstop v državo čakali približno uro in pol.

Pozno popoldne se je stanje še umirilo, tako da je trenutno na Gruškovju krajša čakalna doba. Nekaj čakalne dobe je tudi na Dragonji.



Sicer pa tudi v soboto kolone vozil na slovensko-hrvaški meji niso bile neobičajno dolge. Po informacijah z mejnih prehodov so med potniki prevladovali tujci. Kot so danes zapisali na koprski policijski upravi, je bila med potniki, ki so v soboto vstopali v državo na mejnem prehodu Jelšane, skoraj polovica Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno 20-odstotni delež potnikov.


Najhujše pričakujejo v ponedeljek


Na omenjeni policijski upravi sicer ugotavljajo, da je na njihovem območju promet tako pri vstopu kot pri izstopu iz države celo veliko manjši kot na primerljiv konec tedna avgusta lani. Čakalne dobe pri vstopu v državo pa pričakujejo v večernih urah in v ponedeljek, zato vse, ki so namenjeni proti domu, prosijo, da se na pot pripravijo, da za prehod meje izberejo manj obremenjen mejni prehod. Opozarjajo, naj z vrnitvijo ne čakajo do zadnjega trenutka oziroma naj se na pot odpravijo pravočasno, saj lahko na poti naletijo na kakšen nepredvidljiv dogodek in se lahko zaradi tega zgodi, da bodo prispeli do meje prepozno oziroma v ponedeljek po polnoči.

Potnikom svetujejo, naj gredo na pot dovolj zgodaj in naj ne čakajo na ponedeljek popoldne ali zvečer. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvrševali dosledno.


Hrvaške številke spet šokantne


Potem ko so štiri dni zapored Hrvati podirali neslavni rekord novookuženih, so znova objavili zastrašujočo število, ki pa petkovega rekorda (okužbo so potrdili pri 306 osebah) ni ogrozila. V soboto so testirali 1.718 oseb in okužbo potrdili pri kar 275.

Največ okužb, kar 94, so odkrili v Splitsko-dalmatinski županiji. Na drugem mestu po številu novookuženih vztraja glavno mesto. V Zagrebu je bilo v soboto potrjenih 53 primerov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije