KORONAVIRUS

Spremembe na seznamih: vsa Hrvaška ni več rdeča

Slovenija sledi priporočilom Evropske komisije in je uvedla oranžni seznam.
Fotografija: Manj bomo potovali, napoveduje Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Manj bomo potovali, napoveduje Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel

Vlada je v soboto sprejela, da bo od ponedeljka negativni izvid testa ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena, na podlagi priporočila Evropske komisije pa uvaja oranžni seznam držav (države s poslabšanimi epidemiološkimi razmerami), ki nadomešča dosedanjega rumenega. Potem ko so bile spremembe na seznamih (ne)varnih držav nazadnje sprejete 30. avgusta, je o spremembah danes odločila vlada na dopisni seji, potem ko se je seznanila z oceno epidemiološkega stanja po Evropi. Tudi spremembe začnejo veljati v ponedeljek.
 
Preberite tudi:
Kje v tujini opraviti test na koronavirus, da bo veljaven pri nas? Imamo odgovor

Vladni govorec za covid 19 Jelko Kacin je za Dnevnik na RTV Slovenija pojasnil, da je Srbija tako popravila svojo epidemiološko sliko, da bo postala varna, zelena država. Na Hrvaškem je nekaj županij, ki so rdeče, vse županije, ki mejijo na Slovenijo, pa so po novem oranžne (da bi Slovenija po nemškem vzoru na svoj rdeči seznam dala samo najbolj ogrožene hrvaške županije, so že poleti predlagale županje v hrvaški Istri). V Avstrijo so rdeči Dunaj ter deželi Predarlska in Tirolska, na Madžarskem pa prestolnica Budimpešta in okrožje Györ. To so spremembe, ki so vezane na evropski pristop.

»Čim več želimo reševati s testiranjem ljudi in čim manj s karantenskimi odločbami,« je pojasnil Kacin in dodal, da želijo z negativnimi testi poenostaviti ukrepanje, saj je izdajanje karantenskih odločb dodatno breme. V naslednjih tednih in mesecih bomo manj potovali, je še povedal, saj se epidemiološke razmere slabšajo v večini držav.

Države ali deli držav (enote, regije, območja, županije ...), ki niso na zelenem ali rdečem seznamu, so na oranžnem.





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije