NEMCI BI BILI KAR NA NAŠEM

K nam prihaja nemška policija? Merklova snuje načrt za Slovenijo

Nemška kanclerka je predlagala nemško policijo v Sloveniji.
Fotografija: Angela Merkel. FOTO: AP
Odpri galerijo
Angela Merkel. FOTO: AP

BRUSELJ – Na ključnem srečanju vrha Evropskega sveta, na katerem so predstavniki 28 držav članic EU razpravljali o problematiki migracij, je Hrvaška dobila, kar je želela, poroča Večernji list. Nemška kanclerka Angela Merkel je na srečanju najprej predlagala, da bi Nemčija na slovensko-hrvaško mejo poslala svoje policiste, da bi ubranili zunanjo schengensko mejo.

Policisti se vsak dan srečujejo z ilegalnimi prebežniki. FOTO: PU Novo mesto
Policisti se vsak dan srečujejo z ilegalnimi prebežniki. FOTO: PU Novo mesto

Njena ideja je premierja v odhodu Mira Cerarja izredno presenetila. Odgovoril ji je, da to za zdaj ne bo potrebno. »O tem je treba razmisliti, če pride do povečanega števila migracij,« je še dejal Cerar. Po njegovem slovenska policija za zdaj dobro varuje schengensko mejo.

Hrvati idejam Merklove niso naklonjeni, saj je po njihovem ključno, da EU zavaruje svoje zunanje meje unije, ne pa da se osredotoča zgolj na schengen in slovensko-hrvaško mejo.  Kot kaže, so bile njihove težnje uslišane, saj je Merklova kasneje v pismu, ki ga je poslala koalicijskim partnerjem, izpostavila pomembnost varovanja tako slovensko-hrvaške meje kot tudi zunanje meje Hrvaške. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije