OMILITEV UKREPOV

»Predlagali bomo odpravo omejitve gibanja med občinami«

Vlada še naprej rahlja ukrepe zaradi koronavirusa, v sredo se odpirajo knjižnice, v ponedeljek tudi terase lokalov.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec

Vlada še naprej rahlja ukrepe zaradi koronavirusa. Tako bodo jutri spet lahko delali dimnikarji, znova bodo odprti knjižnice, galerije in muzeji.

Preberite še: Vlada jutri o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov ​
 

Od ponedeljka odprte tudi terase lokalov 


Kot je zapisano v sporočilu po današnji dopisni seji vlade, bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena tudi strežba gostinskih lokalov na prostem. Na današnji dopisni seji je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev, pri katerih je ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) možno zagotoviti minimalni stik med ponudnikom in potrošnikom ali je manjša možnost okužbe, ker se izvajajo na prostem zunaj zaprtih prostorov.


Že v sredo bodo tako sproščene storitve nepremičninskega posredovanja. Kot so pojasnili na vladi, menijo, da je tudi pri tem stik med ponudnikom storitev in potrošniki minimalen ter da je ob strogem upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe z novim koronavirusom preprečena ali minimalna.

Postopno sproščajo tudi storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je kljub zaprtemu prostoru storitev možno organizirati na način, da je onemogočen stik med obiskovalci ali je stik minimalen. Tu vlada izpostavlja knjižnice, muzeje in galerije, kjer je število obiskovalcev in njihovo gibanje v prostoru ob upoštevanju navodil NIJZ lahko strogo nadzorovano.
Ljubljana, 11. decembra 2013. Knjižnica Otona Župančiča.[avtor:Černivec Aleš] FOTO: Aleš Černivec/delo Černivec Aleš
Ljubljana, 11. decembra 2013. Knjižnica Otona Župančiča.[avtor:Černivec Aleš] FOTO: Aleš Černivec/delo Černivec Aleš

Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav pa se je vlada danes odločila tudi za sprostitev dimnikarske dejavnosti.

S ponedeljkom pa bodo sproščene tudi strežba izključno na terasah in vrtovih gostinskih lokalov, torej na prostem, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev.

Vključitev strežbe na terasah in vrtovih gostinskih lokalov pomeni začetek sproščanja gostinske dejavnosti, pri kateri je zaradi odprtega prostora ob upoštevanju navodil NIJZ možnost okužbe možno preprečiti oz. zmanjšati na minimum.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije