SUPERCELIČNE NEVIHTE

Pozor! Nad Slovenijo se lahko razvije velika nevarnost

Prepotujejo lahko tudi do 100 kilometrov.
Fotografija: Supercelična nevihta. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Supercelična nevihta. FOTO: zaslonski posnetek

LJUBLJANA – Pred nami je teden, ko se bo živo srebro povzpelo do okoli 35 stopinj Celzija. Večino tedna bo verjetnost neviht minimalna, edina izjema je torek. Spletni portal neurje.si je za popoldne napovedal verjetnost nastanka superceličnih neviht z debelejšo točo.

Možnost neviht za danes so potrdili tudi pri Agenciji RS za okolje (Arso). Dežurni meteorolog Brane Gregorčič nam je včeraj pojasnil, da je »napoved konvekcije precej problematična zadeva. Jutri (op.p., to je danes) dejansko je tudi možnost razvoja kakšne močnejše nevihte. Če bo treba, bomo opozorilo izdali šele jutri v jutranjem času, ker ne želimo prehitevati dogodkov. Za zdaj imamo najnižjo stopnjo, obstaja možnost, da bomo šli eno stopnjo višje.« Modeli za jutri imajo precej neusklajene napovedi glede lokacije proženja teh neviht. Zelo verjetno, da jih ob morju ne bo, v notranjosti pa so možne.
 
Gregorčič je razložil, da je supercelična nevihta oblika močnejše nevihte, ki ne traja samo npr. pol ure in premine, ampak lahko tudi potuje. Za razvoj močnejših neviht je poleg labilnosti ozračja potrebno tudi ustrezno polje vetra, se pravi različna smer vetra po višinah, ter čim višja vlaga v nižjih plasteh in čim hladnejši zrak v višjih plasteh. Toča je ena od značilnosti teh neviht, pa tudi sunki vetra, udari strel in nalivi.

Supercelična nevihta. FOTO: zaslonski posnetek
Supercelična nevihta. FOTO: zaslonski posnetek
 
»Ko se nevihtni oblak formira – če ni nobenega prevladujočega vetra –, lahko sam sebe zaduši. Če pa obstaja hitrost vetra, ki se z višino spreminja, potem pa lahko prepotuje tudi 50 ali 100 kilometrov in na tej poti se dejansko pojavljajo nalivi in morda tudi kje toča in sunki vetra. Takšne nevihte so vsekakor neugodne. Lokacije sprožitve takšnih neviht ni mogoče vnaprej točno napovedati. Gotovo je šele takrat, ko jo radar zazna. Samo možnost nastanka pa se lahko okvirno napove. Jutri bo tak dan v tem tednu, ko bo ta možnost največja. Čeprav se bo vročina proti koncu tedna stopnjevala, pa bo ozračje nekoliko bolj suho in bo možnost neviht dejansko manjša. Od srede, četrtka in do sobote bomo govorili o suhi vročini, to pomeni, da ne bo niti zelo soparno. Nevarnost neviht bo minimalna ali pa je sploh ne bo.«
 
Kako nastane supercelična nevihta, si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije