POROKA V MASKAH

»Jutri imam poroko in 150 povabljenih. Kaj naj storim?«

Imamo odgovor ministrstva za notranje zadeve in za bodoča zakonca novica ni dobra.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Serhii Sobolevskyi, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Serhii Sobolevskyi, Getty Images/Istockphoto

Kmalu po izboljšanju epidemiološke slike so nekateri pohiteli z izvedbo že prestavljenih porok. Tako bo v zakonski jarem jutri skočila naša bralka, ki je prosila za anonimnost. Vse je načrtovano, vse je praktično plačano za 150 svatov, a kaj ko je vlada spet spremenila pravila javnega življenja. Od včeraj namreč velja, da se lahko zbira do 10, izjemoma do 50 ljudi, a pod pogojem, da ima organizator dogodka narejen seznam s kontaktnimi podatki udeležencev. Bralka pravi, da so povabljencem tako ali tako naročili, da imajo s seboj obrazne maske, zanima pa jo, ali omejitev do 10 oziroma 50 ljudi velja tudi za poroke, ki so pravzaprav zasebni dogodek.

Pojasnila smo prejeli od ministrstva za notranje zadeve, kamor spada tudi policija. »Za poroke velja omejitev do 50 oseb, pri tem mora organizator oziroma sklicatelj zagotoviti minimalno varnostno razdaljo med ljudmi, upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in obvezno voditi seznam prisotnih ljudi.« 

Na seznamu morate navesti naslednje podatke:

– ime in priimek udeležencev,
– naslov stalnega prebivališča,
– kontaktna telefonska številka,
– kraj zbiranja (kraj, ulica in hišna številka ter podatek o tem ali gre za zaprt ali odprt prostor),
– čas zbiranja (datum in čas začetka in konca zbiranja).

A pozor: seznam organizator hrani en mesec in ga je dolžan posredovati Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na njegovo zahtevo. Če inštitut v enem mesecu od dneva izvedbe zbiranja zahteve ne pošlje, sklicatelj seznam uniči.

Globe za kršitve tega odloka se izrekajo v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih. Izvajanje odloka poleg pristojnih inšpekcijskih služb nadzoruje tudi policija v okviru svojih pristojnosti.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije