SAMORODNICE

Jurka, šmarnica in klinton do medalj

V Beltincih ocenjevanje fermentiranih pijač iz grozdja. Na razglasitev so prišli tudi Bohinjci s svojo kraljico.
Fotografija: Obiskovalci so pijače lahko tudi degustirali.
Odpri galerijo
Obiskovalci so pijače lahko tudi degustirali.

V dnevnem baru Geza se zeza v Beltincih so po priznanju samorodnic kot amortizirane fermentirane pijače že drugič pripravili Festival jurka, šmarnica, klinton, na katerem so ocenjevali pijače, ki so bile pri nas dolga leta prepovedane, in najboljšim podelili priznanja. Večinoma ljubiteljski pridelovalci samorodnic s severovzhoda in jugovzhoda države pa tudi iz sosednjih Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ter Romunije so svoje pijače prinesli ali poslali v Beltince, kjer so najprej izbrali 190 vzorcev. Ocenila jih je strokovna komisija pod vodstvom Ernesta Novaka, specialista za vino in vinogradništvo pri KGZ Murska Sobota.
Pijačam so podelili 30 zlatih diplom. FOTOgrafiji: OSTE BAKAL
Pijačam so podelili 30 zlatih diplom. FOTOgrafiji: OSTE BAKAL

Kot nam je povedal organizator dogodka Geza Farkaš, so se dogovorili za enotno ocenjevanje do 20 točk, nagrade pa so podelili samo tistim vzorcem, ki so dosegli število točk za zlato medaljo. Med gosti na razglasitvi rezultatov je bilo okoli 40 občanov Bohinja, z županom Jožetom Sodjo ter vinsko kraljico Bohinja Majo Sušnik na čelu. Prav kraljica Maja ter njena otroka, princesa Lara in princ Niko, so skupaj z moderatorjem in organizatorjem dogodka Gezo Farkašem in predsednikom ocenjevalne komisije Ernestom Novakom najboljšim pridelovalcem podelili zlata priznanja, za prijetno vzdušje pa so skrbeli člani skupine Mrak z Goričkega.

Zlata priznanja so prejeli Janko Munda (Trnovci), družina Bradač (Žužemberk), Društvo vinogradnikov in sadjarjev Odranci, Rok Heler (Maribor), Karel Lampreht (Dvorjane), Rudi Kos (Rajec), Branko Kuzmič (Veščica), Danijel Trboča (Kobilje), Jožef Trep (Spodnji Duplek), Stane Dvoršak (Duplek), Družina Kovačić (Zebanec – Hrvaška), Dragec Kočila (Koncovčak – Hrvaška), Janez Erniša (Suhi Vrh), Tibor Flisar (Brezovci), Branko Merklin (Černelavci), Janko Kramberger (Spodnji Duplek), Duška Kores (Poljčane), Vili Krepek (Duplek), Janez Recek (Večeslavci), Peter Gonc (Rabelčja vas), Jože Ekart (Rošnja), Silvo Gregorič (Dogoše), Istvan Adonic (Madžarska), Jože Tržan (Zlatoličje), Ivan Krajčič (Črešnjevec), Tibor Horvath (Madžarska), Slavko Lačen (Žerovinci), Robi Matečko (Sp. Hlapje), Štefan Kepe (Gaberje), Bogomir Jaug (Brezovci), družina Rožman (Lendava), družina Vlaj (Bodonci), družina Švenda (Filovci) in Štefan Ferenčak (Odranci).

»Nekaj vzorcev je bilo že pred preverjanjem izločenih, saj so bili motni ali pa se je začelo naknadno vrenje. Fermentiranim pijačam iz grozdja, kot se jih lahko imenuje, je bilo podeljenih 30 zlatih diplom, kar je 15,8 odstotka vzorcev. Po sortah samorodnic je bilo gamayev 20, šmarnice 34, jurke 13, 98 vzorcev pa je mešanih in rdečih zvrsti. Tudi tri penine so bile prisotne, od drugih samorodnic pa še othello, klinton in izabela,« je pojasnil predsednik ocenjevalne komisije.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije