RAZSTAVA

Jože in Matevž premagala vse gospodinje

Objavljeno 19. marec 2019 14.34 | Posodobljeno 19. marec 2019 14.35 | Piše: Primož Hieng

V Grosupljem pripravili četrto državno razstavo in ocenjevanje šunk v testu.

Andreja Jaklič je prejela zlato priznanje.
Društvo podeželskih žena Sončnica Grosuplje, Zveza kmetic Slovenije in občina Grosuplje so v družbenem domu v Grosupljem pripravili 4. državno razstavo in ocenjevanje šunke v testu. Članice Sončnice so dejavne vse leto, med drugim zadnja leta pripravljajo državno razstavo in ocenjevanje šunke v testu.
image
Andreja Jaklič je prejela zlato priznanje.

»Ocenjevanje poteka dan pred razstavo,« je povedala Tatjana Novljan, predsednica Društva podeželskih žena Sončnica. »V petek smo med 8. in 10. uro sprejemali šunke, ob 12. uri pa je začela delo tričlanska strokovna komisija, v kateri so bili Milka Debeljak, Bojan Ferjan in Jure Jaklič.
image
Tatjana Novljan, predsednica Društva podeželskih žena Sončnica

Ocenjevali so videz skorje, njen okus, videz sredice, pestrost izbire moke in to, kako se spoprimeta testo oziroma kruh in šunka. Tudi letos smo podelili zlata, srebrna in bronasta priznanja. Sodelujočih je bilo 25, dva več kot lani, veseli pa smo, da sta sodelovala tudi dva moška. In poglejte, prav onadva sta kot edina dosegla največ točk, to je 30. To sta bila Jože Senegačnik iz Smrjen pri Škofljici in Matevž Novak iz Velike Račne pri Grosupljem, ki sta tako premagala vse gospodinje.«

Andreja Jaklič iz Grosupljega je šunko skuhala dan pred ocenjevanjem, naslednji dan pa je naredila testo iz polnozrnate in bele moke. »Lahko uporabimo tudi katero drugo,« je povedala. »Zelo pomembno je, da razvaljano testo namažemo s hrenom ali gorčico, nato šunko zavijemo vanj, po želji dodamo okraske iz testa in spečemo. Pripravila jo bom tudi za velikonočne praznike, saj je to naša družinska tradicija.«
image
Matevž Novak je za svojo šunko v testu dobil 30 točk.

Matevž Novak, eden od dveh zmagovalcev, obiskuje prvi letnik Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled. »Tokrat sem izbral testo iz treh vrst moke, koruzne, ajdove in bele pšenične,« je pripovedoval Matevž, vesel uspeha.

»Šunko sem najprej skuhal in počakal, da se ohladi v vodi, v kateri se je kuhala. Nato sem pripravil tri različne vrste testa; v notranjosti je iz koruzne moke, ker je bolj suho, na sredini iz ajdove in okoli vsega še iz bele pšenične moke. Vse skupaj sem okrasil iz listki iz koruznega testa in v sredino rože dodal ajdova semena.«
Ocenjevali so videz in okus skorje, videz sredice, pestrost izbire moke in kako se spoprimeta kruh in šunka.


Ob koncu razstave so najboljšim podelili priznanja in praktične nagrade, spregovorila pa je tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in dejala, da so šunke v testu zelo inovativne in vsako leto boljše.
image
Šunka v testu Simone Potokar

Grosupeljski župan dr. Peter Verlič je dodal, da bo občina še naprej pomagala, da se bo ocenjevanje šunk v testu še razširilo, želi pa si, da se bo delo zlatih rok naših gospodinj preneslo na mlajše generacije, tudi v vrtcih, šolah in pri starših. 
Deli s prijatelji