NEVZDRŽNE RAZMERE

Jih bo na dializi pobila elektrika?

Objavljeno 12. avgust 2019 07.38 | Posodobljeno 12. avgust 2019 08.32 | Piše: Aleksander Brudar

Na oddelku ljubljanskega kliničnega centra nevzdržne razmere. Tamkajšnji vodja pomirja bolnike in napoveduje boljše čase.

Razmere na dializnem oddelku, kot pravi sogovornica, niso idealne. FOTO: Shutterstock
LJUBLJANA – »Stanje je zares nevzdržno in nevarno. Pacienti se bojimo za svoje življenje.« S temi besedami je v enem stavku trenutne razmere na centru za akutno in komplicirano dializo v ljubljanskem kliničnem centru opisala ena od pacientk. Razmere, kot nam pojasni, niso rožnate oziroma spominjajo na vojne razmere. »Okna so razmajana, polovica klimatskih naprav ne dela, organizacija je slaba ...« našteva vse, kar je v zadnjih dveh letih, ko je njegovo vodenje prevzel izr. prof. Jakob Gubenšek, dr. med., narobe na oddelku.
image
Takšne so razmere v bolniški sobi.

Najprej nas opozori, da od tam množično odhajajo izkušene medicinske sestre. »Dvajset jih je odšlo v zadnjem letu in pol. Niti ena se ne pritožuje nad plačo, ampak le nad razmerami na oddelku, neurejenimi urniki ... » pravi naša sogovornica, ki mora tja na dializo hoditi trikrat na teden. Delo, ki so ga tako opravljale te sestre, počasi prehaja v roke tistim manj izkušenim. Te so, kot ponazori, enostavno vržene v delo in se tako ne morejo naučiti vseh stvari, ki so pomembne za obravnavo dializnih bolnikov. Tako morajo na priklop ali odklop z dializnega aparata celo čakati na izkušeno medicinsko sestro. »Nove medicinske sestre, ki za vse skupaj niso prav nič krive, ne znajo odreagirati v okoliščinah, ki jih niso vajene,« nadaljuje sogovornica in dodaja, da se lahko zaradi tega zgodijo napake.
Če se ne bo kaj kmalu spremenilo, ne vem, kako bo to šlo naprej. Pacienti se res bojimo.

Najbolj pa jo jezi to, da se vodja oddelka za vse to ne zmeni. »S tem, kar se tu dogaja, se ne obremenjujte. Itak boste priklopljeni na dializo,« so menda večkrat slišali iz njegovih ust. Poleg tega je problem v tem, da so tamkajšnje aparature povsem izrabljene. Včasih se tako zgodi, da morajo čakati tri ali štiri ure na popravilo oziroma, če tega ni, se morajo odpraviti domov in se vrniti naslednji dan. V dveh bolniških sobah, v katerih je sedem bolnikov, tudi že več kot leto dni ni popravljena klimatska naprava. Pacienti se tako kuhajo pri 40 stopinjah Celzija. Sestre se morajo tako, da jim olajšajo čakanje do konca dialize (ta traja štiri do pet ur) znajti po svoje. Povsem neprimerne so tudi garderobe, v katerih se morajo preobleči dializni bolniki. Tam je prav vsakemu dostopna glavna električna omarica, pet kvadratnih metrov velika garderoba je povsem razmetana.
image
Zobu časa ne morejo uiti niti radiatorji. A bolnike bolj kot to skrbi dotrajana medicinska oprema.

Sogovornica pravi, da se zaradi vsega skupaj dolgoročno poslabšuje kakovost dialize. Poleg tega dializni oddelek izgublja ugled, ki ga je nekoč imel. Pred leti je bil zgled za preostale bolnišnice. Sem so hodile delat medicinske sestre od drugod, danes pa je ravno obratno. Na oddelku tako prevladuje le še »negativizem«, četudi se tako pacienti kot medicinske sestre trudijo med seboj ohraniti pozitivno energijo. Zato upa, da bo s prihodom novega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja tudi na dializnem oddelku zavel nov veter. »Če se kmalu ne bo kaj spremenilo oziroma se ne bo ustavil vsaj odhod sester, ne vem, kako bo to šlo naprej. Pacienti se res bojimo,« še sklene sogovornica. Spomni na tragedijo iz Hrvaške leta 2001, ko je po dializah umrlo 23 ljudi. Za to naj bi bili krivi dializatorji ameriškega proizvajalca, ki jih takrat v Sloveniji sicer niso uporabljali.

Kmalu prenova in nove aparature

»Zagotavljam, da se na našem oddelku dializa izvaja strokovno, varno in s sodobno opremo. Glede na to, da smo univerzitetna in raziskovalna bolnišnica, pogosto tudi z najsodobnejšo opremo,« na zgoraj zapisane očitke odgovarja Gubenšek. Priznava, da je odhajanje sester z oddelka velik problem, kljub odprtim razpisanim delovnim mestom pa dobijo le malo kandidatov oziroma kandidatk. Na eni strani gre za podobno zahtevne delovne razmere kot na intenzivnih in urgentnih oddelkih, po drugi strani za enotni plačni sistem, ki ne omogoča dodatnega nagrajevanja medicinskih sester. Ker so, kot nadaljuje, vsi bolniki odvisni od postopka dialize, jih morajo tudi vse izvesti, zaradi česar so v primeru pomanjkanja kadra obstoječi zaposleni bolj obremenjeni. »Vodstvo poskuša delovne razmere urediti tudi z zagotavljanjem rednega plačila nadurnega dela in dobrimi odnosi v kolektivu in kolegialnostjo med zaposlenimi,« pojasni Gubenšek ter pritrjuje, da nekateri bolniki potrebujejo bolj izkušeno sestro in je treba nanjo nekoliko počakati.
Ni več enoletnih pregledov
Zaradi pomanjkanja zdravnikov so bili, kot razloži Jakob Gubenšek, enoletni zdravniški pregledi dializnih bolnikov ukinjeni že precej pred njegovim prevzemom vodenja centra. So pa kljub temu bolniki dobro oskrbljeni, saj je povečana prisotnost zdravnikov in specializantov ob rednih dializah, ki sproti rešujejo njihove akutne probleme. "Ko bomo po zaključenem izobraževanju v prihodnjih letih dobili precej novih specialistov, predvidevamo ponovno uvedbo tudi letnih pregledov," še napove Gubenšek.
image
Na eni strani pogled v omaro s pižamami in rjuhami, zraven pa odprta električna omarica

Napove, da bodo v kratkem dobili nove, najkakovostnejše dializne aparate, saj se je ravno v tem mesecu po dolgih proceduralnih zapletih in pritožbah dobaviteljev uspešno zaključil razpis za dializno opremo. »Oddelek dialize je sicer bil delno obnovljen v zadnjih letih, še vedno pa je potreben prenove, za kar upamo, da se bo zgodilo v kratkem,« še doda. »Imamo dva serviserja aparatov in več rezervnih aparatov, tako da dialize vedno potekajo nemoteno razen v primeru višje sile oziroma nepopravljivih okvar,« pojasni in glede sodelovanja z bolniki razloži, da je na oddelku prisoten večino dni v tednu in da se lahko vedno obrnejo nanj ali na glavno sestro. »Zavedati pa se je treba, da vsem željam žal ni mogoče takoj ugoditi in da nekatere stvari zahtevajo več časa (obnova, menjava kadra ipd.).« Gubenšek sicer povsem razume, da se bolniki bojijo za svoje zdravje in življenje, a sklene: »Osebje našega oddelka zanje stori vse, da se večje napake ne dogajajo in da imajo nemoteno zdravstveno oskrbo.« 
Deli s prijatelji