VREMENSKA

Jesensko sonce bo zamenjal mraz

Obdobje nadpovprečno toplega vremena se končuje. Zjutraj bodo temperature marsikje pod lediščem.
Fotografija: Vsak dan bo malo hladneje. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vsak dan bo malo hladneje. FOTO: Guliver/Getty Images

LJUBLJANA  – Začetek novembra je prinesel nadpovprečno toploto, visoke dnevne temperature od dolgoletnih povprečij odstopajo tudi do okoli 7 °C. Vse od 23. oktobra dnevna temperatura ni bila nižja od povprečja. A zdaj se to obdobje nadpovprečno toplega vremena počasi končuje.
Snega še ni na vidiku. FOTO: Guliver/Getty Images
Snega še ni na vidiku. FOTO: Guliver/Getty Images

Današnji dan bo še podoben včerajšnjemu, nam je povedala Katja Kozjek z Agencije RS za okolje (Arso), torej se bodo temperature gibale od 15 do 20 stopinj Celzija, potem pa bo drugače. Od srede bo namreč nad naše kraje začel dotekati mrzel zrak, a bo k sreči ohladitev postopna, kot bi nam šlo vreme na roke in se bomo lahko privadili nižjim temperaturam.


Vsak dan bo nekoliko hladneje, ob koncu tedna se bo živo srebro čez dan še dvignilo do 10 Celzijevih stopinj, ob začetku prihodnjega tedna pa živo srebro čez dan ne bo prilezlo čez pet stopinj, zjutraj pa se bodo temperature marsikje po državi spustile celo pod ledišče.
 

Severovzhodnik prinese spremembo


Glede na meteorološke izračune za zdaj ni na vidiku obilnejših padavin, čaka nas torej večinoma suho vreme. Če smo se včeraj lahko še nastavljali sončnim žarkom, saj je jugozahodni veter prepihal oblake, bo od sredine tedna drugače, zapihal bo severovzhodnik, ki bo prinesel več oblačnosti v notranjosti. Po sonce bo treba v gore pa tudi na Primorskem, kjer bo pihala šibka burja, bo sijalo.

In kako je s snegom?

Nič ne kaže, da bo kmalu zasnežilo. Padavin za zdaj ni na vidiku, morda v začetku prihodnjega tedna, ko bi lahko pri temperaturah ob ledišču rahlo snežilo. Sneg je sicer v zadnjem padavinskem obdobju že pobelil najvišje vrhove. Na merilni postaji na Kaninu so ga namerili 35 centimetrov. A na obilnejšo snežno pošiljko bomo morali še počakati.


Po podatkih Agencije RS za okolje je v Ljubljani v zadnjih 55 letih prvi sneg v povprečju zapadel 2. decembra. Veliko količino snega v prestolnici smo doživeli leta 2010, ko je 29. novembra zapadlo 22 centimetrov snega, temperatura pa se je spustila na –5 °C.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije