MANDATARSTVO

Jelinčič pričakuje presenečenje pri glasovanju o Šarcu

Predsednik SNS razkriva, ali bi šel v vlado z njim.
Fotografija: Manjšinski vladi, če bo do nje prišlo, želi uspešnost. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Manjšinski vladi, če bo do nje prišlo, želi uspešnost. FOTO: Blaž Samec, Delo

LJUBLJANA – Bo Marjan Šarec zbral dovolj podpore za mandatarstvo tudi brez Levice? Mogoče je tudi to. Ali bo naslednji petek njegovo kandidatura za mandatarstvo podprla tudi stranka SNS, bo znano naslednji teden, ko bo o tem odločalo predsedstvo stranke, ki jo vodi Zmago Jelinčič.

Jelinčič se je videl kot minister za kulturo v novi vladi, a nikakor ne v vladi Šarca. S prvakom LMŠ se o morebitnem sodelovanju nista niti pogovarjala. Šarec Jelinčiča na pogovore ni niti povabil, kot pravi Jelinčič zato, ker je sam jasno povedal, da »gre v drugo obliko vlade«. Jelinčiču se tako pogovor s Šarcem niti ne zdi smiseln, premamila ga ne bi niti morebitna obljuba položaja kulturnega ministra.
 
»Odločili smo se, da ne gremo v to vlado. Naslednji teden bo predsedstvo stranke odločalo, ali bodo Šarcu dali podporo kot mandatarju, v naslednji vladi pa ne bomo pod nobenim pogojem,« je zatrdil Jelinčič. Dodal pa: »O mandatarju se glasuje tajno. Pričakujem, da bo kdo iz drugih strank tudi glasoval za Šarca. Kdo od tistih, ki se bojijo, da bi na predčasnih volitvah izgubili.«

»Že zdaj se prepirajo«

Lahko se zgodi, da bo Šarec dobil »'žegen'« kot mandatar, ne pa tudi njegova vlada, je še ocenil Jelinčič, katerega stranka se je junija po sedmih letih vrnila v parlament. »To pomeni, da bo država v čudnem stanju, ko se ne bo dalo delati. Vlada v odhajanju se vpleta v zadeve, v katere se ne bi smela. Sprejema toliko spornih in nelegalnih odločitev, da bi o tem lahko govorili več ur. Slovenija je v svetu vedno bolj znana po tem, da pozitivno pravo pri nas ne velja, temveč se upošteva politično pravo,« pravi. O tem, ali bo njegova stranka podprla morebitno Šarčevo vlado, ko oziroma če bo do glasovanja o njej prišlo, bodo v stranki odločali, ko oziroma če jo bo Šarcu uspelo sestaviti. Jelinčič napoveduje, da je do tedaj še dolgo. 

O morebitni manjšinski vladi pa je povedal še, da se »že zdaj se prepirajo, napovedujejo nova ministrstva. To ni dobro za državo, ki bi morala imeti stabilno vlado, ne pa vlado ljudi, ki so 'zbasani' skupaj.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije