BREZ PRIZNANJA

Jelendolskim junakom še hvala niso rekli

Po ujmi so gasilci razočarani, ker so jih spregledali pri podelitvi priznanj. Civilna zaščita trdi, da bi jih morala predlagati občina, župan pravi, da to ni res.
Fotografija: Jože Steiner je razočaran nad odnosom civilne zaščite do gasilcev. FOTO: Tina Horvat
Odpri galerijo
Jože Steiner je razočaran nad odnosom civilne zaščite do gasilcev. FOTO: Tina Horvat

JELENDOL – Nedavno so na regijski prireditvi ob dnevu civilne zaščite (CZ) v Gorjah podelili več kot 50 priznanj najbolj zaslužnim posameznikom in društvom iz vrst CZ, gasilcev, gorskih in jamarskih reševalcev ter vseh drugih, ki prostovoljno pomagajo ob naravnih in drugih nesrečah.

A med dobitniki priznanj ni bilo vrlih jelendolskih gasilcev, ki so pred nekaj meseci dneve in noči posvetili ves svoj čas in energijo, da so znova vzpostavili življenje v Jelendolu, ki ga je podivjana Tržiška Bistrica odrezala od sveta in s seboj odnesla ceste, mostove in hiše.
 

Edina vez s svetom


Tiste dni, ki jih ne bodo nikoli pozabili, je bil med najbolj aktivnimi nekdanji dolgoletni poveljnik prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Jelendol Jože Steiner. Prvih dvanajst dni po naravni katastrofi si, tako kot tudi drugi gasilci in domačini, skoraj ni mogel privoščiti spanca, saj je bil edina vez Jelendola s svetom.

Jelendol si še ni čisto opomogel od povodnji konec oktobra 2018. FOTO: Tina Horvat
Jelendol si še ni čisto opomogel od povodnji konec oktobra 2018. FOTO: Tina Horvat

Kar 600 kilometrov je prevozil s starim gasilskim kombijem na trikilometrski razdalji od Jelendola do Bornovega tunela, kjer je odneslo 200 metrov ceste, ter do zapore in nazaj prepeljal na desetine ljudi in na tone hrane in vsega drugega, kar so potrebovali v od sveta odrezani vasici. Ne glede na uro je bil na razpolago šolarjem in odraslim, ki so morali v službo, bolnikom, ki so morali v zdravstveni dom ali v bolnišnico, patronažni sestri, prostovoljcem, ki so pomagali pri sanaciji, novinarjem, ki smo poročali o tej jelendolski katastrofi. Skratka, brez pridnega Jožeta Steinerja bi bilo življenje nemogoče.

»Pa tudi brez vseh drugih gasilcev in domačinov, ki smo tiste dni in noči skupaj naredili vse, da smo lahko sploh normalno živeli,« skromno doda Jože, ko ga obiščemo v Jelendolu.

Jože je bil s starim gasilskim kombijem po ujmi edini stik med Jelendolom in svetom. FOTO: Dejan Javornik
Jože je bil s starim gasilskim kombijem po ujmi edini stik med Jelendolom in svetom. FOTO: Dejan Javornik

Vendar je že nekaj dni zelo razočaran nad dogajanjem, ki je sledilo razdejanju v dolini pod grebenom Košute. »Dvanajst dni smo bili gasilci noč in dan na terenu, pa nam s civilne zaščite niti hvala niso rekli! Na prireditvi so sami sebi potalali tista priznanja, nas pa so čisto prezrli. Kot da smo nič, kot da ne bi tukaj, v našem ubogem Jelendolu, nič naredili,« pove z veliko grenkobe.

»Veste, mi gasilci ne delamo za priznanja in za papirje, tudi ne za denar. A to, da na nas pozabijo in se delajo, kot da nas ni, pa je že preveč. Vsaj hvala bi nam lahko rekel kdo s CZ! Res sem zelo razočaran nad takšnim odnosom do nas,« nadaljuje in nam prinese kup priznanj, ki jih je prejel za svoje dolgoletno prostovoljno delo pri PGD Jelendol.


»Sem pri taki volji, da bi priznanje civilne zaščite, ki sem ga prejel pred nekaj leti, iz protesta kar vrnil. Pa ne gre samo za nas, gasilce, ampak tudi za vse druge, ki so se tukaj trudili. Naši domačini so dali svoje stroje in svoje delavce, nekateri so si celo jemali dopust, da so lahko pomagali, pa so tudi njih s civilne zaščite povsem prezrli in jim niti hvala niso rekli. Edino naša domačinka Petra Laharnar je prejela priznanje, a še to je premalo za vse, kar je po ujmi storila,« sklene.
 

CZ predlagala svoje


Poveljnika štaba tržiške civilne zaščite Draga Zadnikarja povprašamo, kako se je lahko to zgodilo. Razloži nam, da je bil prejšnji teden razrešen te funkcije, da pa krivda za to, da jelendolski gasilci niso prejeli priznanj, ni na strani civilne zaščite, ampak občine, saj ta ni reagirala na razpis in podala svojih predlogov.

Nekdanji poveljnik štaba CZ Drago Zadnikar pravi, da bi morala dobitnike priznanj predlagati občina. FOTO: Dejan Javornik
Nekdanji poveljnik štaba CZ Drago Zadnikar pravi, da bi morala dobitnike priznanj predlagati občina. FOTO: Dejan Javornik

»Potem ko je bila akcija končana, smo se usedli skupaj predstavniki CZ, občine in Gasilske zveze (GZ) Tržič. Dogovorili smo se, da zberemo podatke, kdo vse je pomagal, nato pa vsak po svoji liniji predlaga posameznike, ki si zaslužijo priznanje. V ta namen je občina prejela razpisno dokumentacijo, ne vem pa, komu so jo posredovali naprej. Jaz sem kot direktor in poveljnik štaba CZ pošto z razpisno dokumentacijo posredoval vsem deležnikom, gasilcem, gorskim reševalcem, vodnikom reševalnih psov, ne vem pa, komu so jo posredovali z občine, razen na CZ. Mi v štabu CZ smo predlagali svoje, oni pa so očitno zaspali in niso izpolnili svoje naloge. Pa se spet dela šmorn v našem tržiškem koncu,« je prepričan Zadnikar.
 

Nov kombi


Ko pobaramo predsednika GZ Tržič Matjaža Potočnika, zakaj vsaj oni niso predlagali jelendolskih gasilcev, če jih ni že CZ, nam razloži, da gre za prireditev civilne zaščite in da še nobeno leto doslej niso sami predlagali svojih članov – gasilcev, ampak so jih vedno doslej na štabu CZ.


Tudi župan občine Tržič Borut Sajovic je prepričan, da ni šlo z njihove strani prav nič narobe. »Za regijsko podelitev priznanj civilne zaščite nikoli ni bila predlagatelj občina, ampak je bila civilna zaščita. Med nagrajenci je bila dolga vrsta Tržičanov iz vseh tržiških društev, res pa je, da je bila od Jelendolčanov s priznanjem nagrajena le Petra Laharnar, kot članica kriznega štaba CZ v času povodnji. Bomo pa s strani občine poskrbeli za jelendolske gasilce tako, da bodo letos dobili nov kombi, saj se je v tej zadnji ujmi izkazalo, kako nujno ga potrebujejo,« je še povedal tržiški župan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije