Je v Ljubljani res nemogoče dobiti osebnega zdravnika? Imamo odgovore

Ljubljanski zdravstveni dom se sooča s kadrovsko stisko, a za tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško obravnavo, poskrbijo.
Fotografija: V Zdravstvenem domu Ljubljana pojasnjujejo, da se soočajo z velikim pomanjkanjem družinskih zdravnikov. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
V Zdravstvenem domu Ljubljana pojasnjujejo, da se soočajo z velikim pomanjkanjem družinskih zdravnikov. FOTO: Blaž Samec, Delo

Na spletni strani Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana smo zasledili, da je seznam, na katerem bi morali biti navedeni zdravniki, ki še sprejemajo in opredeljujejo nove paciente, prazen.

»V zdravstvenem varstvu odraslih ZD Ljubljana se soočamo z znatnim pomanjkanjem specialistov družinske medicine. Število opredelitev v ZD Ljubljana se sočasno iz leta v leto povečuje, zato se v čedalje večji meri soočamo s prezasedenostjo kapacitet pri družinskih zdravnikih,« so zapisali v obvestilu za javnost.

Kaj to pomeni? Je v Ljubljani nemogoče dobiti osebnega zdravnika? Kaj se zgodi v primeru, da vaš zdravnik preneha delati ali pa je dlje časa odsoten?

V ZD Ljubljana pojasnjujejo, da se soočajo z velikim pomanjkanjem družinskih zdravnikov in da si jih na vso moč prizadevajo pridobiti. »Kot pravilno navajate, trenutno nihče od naših družinskih zdravnikov ne more sprejemati novih pacientov. Dejstvo pa je, da so vsi pacienti, ki pridejo v stik z zdravstvenimi delavci ZD Ljubljana v primeru storitev, ki so nujne in za zdravljenje potrebne, tudi oskrbljeni, četudi nimajo osebnega zdravnika v ZD Ljubljana in da za njihovo obravnavo ZD Ljubljana iz tega naslova ne dobi povrnjenih sredstev. Pacientom brez osebnega zdravnika svetujemo tudi, da se za možnost opredelitve obrnejo še na zdravnike s koncesijo in zasebnike, ki so še dolžni opredeljevati,« so zapisali.
 
Pojasnili so še, kako rešujejo situacije, če pride do daljše odsotnosti specialista družinske medicine. »Iščemo zdravnika za zaposlitev za določen čas. Iščemo zdravnika za delo po podjemni pogodbi, če pa ne najdemo zdravnika za nadomeščanje ali pa da dela le krajši ordinacijski čas, po potrebi nadomeščajo drugi prisotni zdravniki,« so še pojasnili v službi za promocijo in stike z javnostjo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije