PEKLENSKA VROČINA

Je to normalno? Novorojenčki in mamice na skoraj 30 stopinjah

Nekatere sobe v ljubljanski porodnišnici so še vedno brez klime.
Fotografija: Nekatere sobe so še vedno brez klime. FOTO: Srisakorn, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Nekatere sobe so še vedno brez klime. FOTO: Srisakorn, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo hlajenje urejeno v okoli 40 odstotkih objektov. Nove zgradbe so hlajene, stare pa so bile zgrajene po starih standardih in so v njih le delno zagotovili ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani in imajo zastarelo napeljavo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav.

Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le delno opremili z ustreznim hlajenjem. To jim je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike, so pojasnili v UKC Ljubljana. Težave imajo tudi pri zagotavljanju ustreznih potreb po vlažnosti in temperaturah na starejših prezračevalnih sistemih, ki imajo omejeno možnost regulacije in ob zelo visokih zunanjih temperaturah ne zmorejo povsem zadostiti potrebam.

Da bi bolnikom, ki v vročini ležijo v bolniških posteljah, vsaj nekoliko olajšali bivanje, so sodelavcem ponovno poslali navodila za ravnanje. Tako prostore prezračujejo ponoči, ko temperature upadejo, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob vklopljeni hladilni napravi ne odpirajo oken, svetujejo tudi, da se prostor prezrači, zaprejo okna in vklopi hlajenje. Svetujejo vnos zadostne količine tekočin. Tako strokovnjaki zdravstvene nege za bolnike dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami, jim pripravijo osvežilne kopeli, preoblačijo osebno in posteljno perilo ter izvajajo ostale ukrepi za izboljšanje počutja.

Po navedbah UKC Ljubljana je priporočljivo, da je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo do šest stopinj Celzija. Večja razlika bi namreč lahko neugodno vplivala na telo. Seveda pa je temperaturno udobje odvisno od posameznika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije