PO VOLITVAH

Je Šarec Tonina pridobil na svojo stran?

Objavljeno 12. junij 2018 17.21 | Posodobljeno 12. junij 2018 22.45 | Piše: STA, N. K.
Matej Tonin z NSi bi lahko bil jeziček na tehnici morebitne levosredinske vlade.
Marjan Šarec na sedežu stranke NSi, kjer sta se sestala s strankarskim prvakom Matejem Toninom. FOTO: Jure Eržen, Delo
LJUBLJANA – Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po srečanju s predsednikom NSi Matejem Toninom pojasnil, da sta ugotovila tudi nekaj skupnih programskih točk, a jih ni želel razkriti. »Danes je bil čas za prvi pogovor, da smo ugotovili, da so vrata odprta, in to je to,« je povedal. Obenem je zagotovil, da LMŠ ne bo predlagala kandidata za predsednika državnega zbora.

Kot je po srečanju s Toninom na sedežu NSi za medije pojasnil Šarec, se je danes predvsem »zakasnelo odzval vabilu na tisto kavo, ki je bilo že februarja«. Takrat je ob prevzemu vodenja stranke predstavnike več strank na kavo vabil Tonin, a je Šarec napovedal, da se bodo vabilu odzvali, ko bo čas. »Zdaj je prišel ta čas in smo spili tisto zapoznelo kavo,« je danes povedal Šarec, a vsebine pogovorov ni želel razkriti.

Na mizi tudi programa obeh strank

Pojasnil je, da sta se pogovarjala marsikaj, tudi o kakšnih kamniških temah, saj sta stranki v tamkajšnjem občinskem svetu v koaliciji. Tudi volilna programa obeh strank sta bila na mizi, a Šarec je poudaril, da je še prezgodaj, da bi razkrili kakšne programske točke.

Glede tega, ali se v NSi strinjajo z izhodiščnimi točkami, ki jih je sam poslal v parlament izvoljenim strankam z izjemo SDS, je Šarec dejal, da so te take, da s tistim, ki bi imel kaj proti njim, ne bi bilo smisla govoriti naprej.
»Od Nove Slovenije smo slišali, da se bomo pogovarjali naprej. To je današnji sestanek tudi prinesel,« je dejal Šarec. V NSi so se pripravljeni pogovarjati dalje, sicer pa Tonin po srečanju s Šarcem pred medije ni stopil, to bo storil zvečer ob robu seje sveta NSi, ki bo odločal tudi o njegovem ponujenem odstopu.

Z Levico in SNS se še niso pogovarjali

Na vprašanje, ali je NSi jeziček na tehtnici morebitne njegove levosredinske vlade, je Šarec odgovoril, da ne morejo govoriti, kdo je jeziček na tehtnici, ker še niso opravili vseh pogovorov.
Šarec se je namreč v preteklih dneh že sestal s predsedniki nekaterih drugih v parlament izvoljenih strank, in sicer z Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (Stranka Alenke Bratušek), Dejanom Židanom (SD) in s Karlom Erjavcem (Desus). S predstavniki Levice in SNS pa termina za srečanje še niso določili.

Šarec: Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče

Zanikal je tudi, da bi s kom že govorili o kadrovskih vprašanjih, saj se je treba najprej uskladiti, ali bodo sploh sodelovali in kako bodo uskladili programe. Obenem pa je zatrdil, da njihova stranka pred ustanovno sejo državnega zbora, ki bo predvidoma konec prihodnjega tedna, ne bo podala predloga za kandidata za predsednika. »Mislim, da je prav, da smo tukaj konstruktivni. Verjamem pa, da bo do takrat prišlo do tega, da se bomo uskladili, kdo bo ta predsednik,« je še dodal.
Poziva od SDS na srečanje Šarec, kot je dejal, še ni prejel in pravi, da tudi ne ve, ali ga lahko pričakuje. Če ga bodo dobili, se bodo pa odločili, ali se bodo nanj tudi odzvali, je dejal in dodal: »Mogoče je vse, kar ni izrecno nemogoče.«
Deli s prijatelji