DRUŽINA ADAMIČEVIH

Jazbini postavili nov most

Krajevna skupnost Sveti Gregor pomagala Adamičevim. Ob stari hiši sta bila nekdaj mlin in žaga.
Fotografija: Prvi sprehod čez novo pridobitev.
Odpri galerijo
Prvi sprehod čez novo pridobitev.

Sveti Gregor – Naselje Grebenje na območju Krajevne skupnosti Sveti Gregor je eno manjših v tem delu ribniške občine, a po legi na prisojnem pobočju Slemen izjemno zanimivo. Tam stoji hiša na samem, z večjim gospodarskim poslopjem, kapelico na robu dvorišča ter opuščenim mlinom in žago, jugovzhodno pod vasjo ob Črnem Potoku, med domačini poznana kot Jazbina. Mlin in žaga pričata o tradiciji mletja žitaric z rodovitnih polj in žaganju lesa.

Most so požegnali z dobrotami iz domače kuhinje.
Most so požegnali z dobrotami iz domače kuhinje.

Nekoč je družina Adamičevih štela šest članov, danes pa tam živita mama Bernardka in njen sin. Pravita, da je Jazbina za njiju sveti kraj na zemeljski obli. Makadamska gozdna pot jo povezuje z zgornjim delom Grebenj in naprej po dolini proti pol kilometra oddaljenemu Črnemu Potoku, ki meji z občino Velike Lašče. Pred petimi leti je občina Ribnica, saj gre za lokalno cesto, na tem delu potoka naredila novi most, a Adamičevima – čeprav ne stoji tako daleč stran – ni kaj dosti pomenil.


Za dostop do hiše, ki je tik ob potoku, so uporabljali dotrajanega lesenega, do katerega je pot od nekdaj peljala iz smeri Črnega Potoka. Prisluhnila jim je Krajevna skupnost Sveti Gregor, ki je zbrala denar za nov most. »Vedno spremljamo predloge in pobude, kaj je potrebno v našemu kraju, seveda znotraj finančnih možnosti, obnoviti ali zgraditi, da bi se ljudje bolje počutili. Tako je na vrsto prišel ta most, dolžine deset metrov in širine tri, za katerega smo zagotovili 23.000 evrov,« je dejal Peter Adamič, predsednik sveta KS Sveti Gregor.

Bernardka Adamič in Metod Jaklič Fotografije: Milan Glavonjić
Bernardka Adamič in Metod Jaklič Fotografije: Milan Glavonjić

»Saj ste videli, to je bil za nas veliki dogodek, ki ga je počastilo skoraj sto žena in mož našega okoliša,« je ob odprtju mostu, ki ga je blagoslovil slemenski župnik Andrej Mulej, v kulturnem programu pa so nastopili pevci s Svetega Gregorja, dejala zgovorna in čustvena Bernardka Adamič. »Tako snidenje lahko pričara le podeželje. Obložene mize, zadovoljni ljudje. Kaj človek še potrebuje,« je pristavil Metod Jaklič, slemenski kulturnik in suhorobar, ki je ob odprtju mostu prepeval s prijatelji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije