GLAS LJUDSTVA

Janši se lahko smeji: če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS

Med strankami je podpora najbolj zrasla NSi.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

LJUBLJANA – Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS s 25,3 odstotka glasov, kaže javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo za Dnevnik in RTVS pripravlja Ninamedia. Sledijo LMŠ z 10,7 odstotka podpore, SMC z 8,9, SD z 8,8 in Levica s 7,6-odstotno podporo. Podpora je v primerjavi z junijsko anketo najbolj občutno zrasla NSi.

NSi bi podprlo 4,8 odstotka vprašanih, Desus 3,1, SAB trije odstotki in SNS 2,2 odstotka vprašanih. Druge stranke bi volilo 2,2 odstotka vprašanih, 9,5 odstotka jih ne bi volilo, neopredeljenih pa jih je 13,6 odstotka.

Podpora najbolj zrasla NSi


Podpora je v primerjavi z junijsko anketo najbolj občutno zrasla NSi, in sicer 1,6 odstotne točke, dve desetinki odstotne točke večjo podporo beleži tudi SDS, Desus je na istem, ostalim parlamentarnim strankam pa je podpora upadla, je pokazala julijska anketa.

Izračun sedežev v državnem zboru po navedbah kaže, da bi jih SDS imela 31, LMŠ 13, SMC 11, SD 10, Levica devet, NSi šest, Desus in SAB po štiri, SNS pa se ne bi uvrstila v državni zbor.

Da vlada dela uspešno, je tokrat ocenilo 30,8 odstotka anketirancev. To je skoraj sedem odstotnih točk manj kot prejšnji mesec. Kar 63 odstotkov vprašanih ocenjuje delo vlade kot neuspešno.
 
Telefonsko javnomnenjsko raziskavo je med 10. in 12. julijem na vzorcu 700 oseb opravila agencija Ninamedia.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije