PARLAMENTARNA PREISKAVA

Janševo ukrepanje med epidemijo bodo preiskovali

DZ je na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB danes odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo

DZ je na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB danes odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo, in blaženjem njenih posledic. Preiskava zajema čas vlade Janeza Janše, medtem ko na zahtevo koalicije že poteka preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred tem.

Epidemija ni pod nadzorom?

Poslanec LMŠ Robert Pavšič je v imenu predlagateljev dejal, da je ustanovitev te preiskovalne komisije posledica dveh najbolj nespodobnih političnih dejanj v zgodovini demokratične Slovenije. »Škodljivega, koruptivnega, nepotističnega in pokvarjenega ravnanja te vlade z izgovorom boja proti epidemiji,« je navedel na prvem mestu.


Tudi Bojana Muršič (SD) meni, da epidemija ni pod nadzorom, vsak dan pa smo soočeni z novimi in novimi omejitvami, ki jih predsednik vlade praviloma sporoča kar prek twitterja. »Začetek boja proti virusu je vsekakor zaznamoval madež spornih nakupov zaščitne in medicinske opreme, pred katerimi so ministri kar tekmovali, kdaj se bo prej slikal pred posamezno sporno pošiljko,« je dejala Muršičeva.

Vojno dobičkarstvo

Po besedah Marka Bandellija (SAB) je treba ugotoviti, kako so bili vodeni in izvedeni postopki v zvezi z ukrepi za blaženje posledic epidemije. Po mnenju SAB je treba raziskati, ali je kdo izmed članov katere koli vlade zlorabil epidemijo za t. i. vojno dobičkarstvo, in ga v tem primeru poklicati na odgovornosti.

Opustitev dolžnega ravnanja že pred 13. marcem?

Poslanka SDS Alenka Jeraj je spomnila, da so opozicijske stranke predlagale ustanovitev preiskovalne komisije po tistem, ko je bila na predlog koalicije že ustanovljena komisija s podobno vsebino. O morebitni opustitvi dolžnega ravnanja nosilcev javnih funkcij pri oblikovanju ukrepov lahko po njenem mnenju govorijo za čas pred 13. marcem. Tedaj je vlado vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec, vlada je razglasila epidemijo 12. marca. »Zagotovo boste ugotovili opustitev dolžnega ravnanja nosilcev javnih funkcij, ker so bila skladišča prazna. Torej, nekdo ni opravil svoje naloge,« meni Jerajeva, ki sicer vodi že ustanovljeno preiskovalno komisijo.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije