ČASTNI ODBOR

Janševa vlada v častno delo vključila tudi Milana Kučana

Bliža se 30. obletnica razglasitve in obrambe samostojne Slovenije.
Fotografija: Milan Kučan. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Milan Kučan. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada je na dopisni seji sprejela več odločitev v zvezi s počastitvijo 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije, so sporočili iz kabineta. Vsa ministrstva in vladne službe, druge državne in lokalne institucije ter društva pozivajo, da se aktivno vključijo v počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije.

Vlada je imenovala Častni odbor za počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe Republike Slovenije. Članstvo v Častnem odboru za počastitev 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije je vezano na aktualno funkcijo ali funkcijo v času osamosvajanja.

Častni odbor je bil imenovan v naslednji sestavi: predsednik države Borut Pahor bo predsednik častnega odbora; predsednik Državnega zbora Igor Zorčič; predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca; predsednik predsedstva Slovenije 1991, Milan Kučan; predsednik slovenske vlade 1991, Lojze Peterle; predsednik Ustavnega sodišča 1991, Peter Jambrek; minister za zunanje zadeve 1991 Dimitrij Rupel; minister za obrambo 1991, predsednik vlade Janez Janša; minister za notranje zadeve 1991 in vodja Republiške koordinacijske skupine za obrambo Slovenije Igor Bavčar; vodja Manevrske strukture narodne zaščite 1990 Tone Krkovič; načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe 1990, generalmajor Janez Slapar; predsednik Ustavnega sodišče Rajko Knez; minister za kulturo Vasko Simoniti; minister za zunanje zadeve Anže Logar; minister za notranje zadeve in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs; minister za obrambo Matej Tonin; ministrica za izobraževanje, znanost in športSimona Kustec; predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas; predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič; predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, akademik Peter Štih; predsednik Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa Tone Kajzer ter predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc.

Koordinacijski odbor pripravi program

Vlada je sprejela odločitev, da organizacijske priprave za počastitev 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije izvede Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve. Koordinacijski odbor do 15. oktobra letos za obravnavo in sprejem na vladi pripravi predlog programa obeležitve 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije.

Vlada je Ministrstvo za kulturo zadolžila, da do 10. oktobra pripravi predlog obeležitve 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije v kulturnih dejavnostih. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa do 10. oktobra pripravi predlog obeležitve 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije za vzgojno izobraževalne institucije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije