Janševa SDS spet na prvem mestu, podpora Šarčevi LMŠ upadla

Največ anketirancev je neopredeljenih. Vsak peti (20,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbral, šest odstotkov vprašanih pa ne bi izbralo nobene.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Če bi bile volitve danes, bi glede po izidih javnomnenjske raziskave, ki jo je za Pop TV opravila Mediana, največ glasov prejela SDS. Podpora stranki LMŠ in vladi Marjana Šarca je v času, ko vodi le še tekoče posle, upadla. Vlado podpira le še tretjina vprašanih (33,7 odstotka), nasprotuje pa ji polovica (51,6 odstotka) vprašanih. Nekaj več kot desetina (14,7 odstotka) vprašanih je do vlade v odhodu neopredeljenih.


Med strankami se s sestavljanjem nove vlade na prvem mestu krepi SDS. Če bi bile volitve danes, bi jo izbralo 18,2 odstotka anketiranih, kar je njihova največja podpora v zadnjem letu. Šarčeva LMŠ na drugem mestu podporo izgublja. Prepričala bi 13,4 odstotka vprašanih. Sledijo Levica s 7,3 odstotka, SD s 6,1 odstotka in NSi s 4,3 odstotka podpore. NSi je podpora ob pogovorih za desno vlado upadla.
 

SMC: s pogajanji za desno vlado se je premaknila s političnega dna


SNS bi po podatkih raziskave zbrala štiri odstotke glasov, sledita Desus s 3,2 odstotka in SMC z 2,8 odstotka. Pop TV ugotavlja, da se je SMC »s pogajanji za desno vlado premaknila s političnega dna«. Sledita še neparlamentarni stranki Dobra država z 1,5 odstotka in Pirati z 1,3 odstotka glasov.

Največ anketirancev je neopredeljenih. Vsak peti (20,7 odstotka) ne ve, katero stranko bi izbral, šest odstotkov vprašanih pa ne bi izbralo nobene. Ostalih 2,4 odstotka ni želelo odgovoriti.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije