VOX POPULI

Janšev SDS pospešeno izgublja podporo, LMŠ vse bolj priljubljen

Da je vlada uspešna, meni 20,1 odstotka anketirancev.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – SDS je v javnomnenjski raziskavi Vox populi izbralo le še 16,8 odstotka vprašanih. 
FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

Da je vlada uspešna, meni 20,1 odstotka anketirancev, kot neuspešno pa jih njeno delo ocenjuje 36,8 odstotka. Močno se je povečal delež neopredeljenih, saj je takšnih kar 43,1 odstotka, medtem ko jih je bilo v septembrski anketi 10,5 odstotka.

Med strankami sicer še vedno vodi SDS, a s precej nižjo podporo kot septembra. Tedaj je to stranko izbralo 23,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu je LMŠ, ki je s 13,8-odstotno podporo precej izboljšal septembrski rezultat (10,2 odstotka), sledi SD, ki bi ga tokrat volilo 12,2 odstotka anketirancev (septembra 9,8 odstotka).
FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

Na četrto mesto se je uvrstila Levica (7,3 odstotka), sledijo NSi (4,9 odstotka), SMC (4,1 odstotka), Desus (3,9 odstotka), SAB (2,9 odstotka) in SNS (1,8 odstotka). Katero od drugih strank bi izbralo 3,2 odstotka vprašanih, neopredeljenih je 19,9 odstotka, 9,2 odstotka pa se jih volitev ne bi udeležilo.

Izračun sedežev v parlamentu glede na omenjene rezultate pokaže, da bi SDS v DZ dobil 22 mest, LMŠ 19, SD 16, Levica 10, NSi sedem, SMC in Desus po pet, SAB pa štiri. V parlament pa ne bi prišel SNS.
 
Javnomnenjsko raziskavo je za Dnevnik in RTV Slovenija opravila agencija Ninamedia med 9. in 11. oktobrom na vzorcu 700 oseb.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije