OB DNEVU DRŽAVNOSTI

Janša razburil z »bizarno čestitko«

SDS naj bi ob dnevu samostojnosti pripravila plakat, ki je razjezil Srbe.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Naslednji teden bomo v Sloveniji praznovali dan državnosti, a se je SDS odločila, da »bodo praznik obeležili z bizarno čestitko«, pišejo srbski mediji. SDS naj bi postavila oglaševalske obcestne panoje, na katerih Slovencem čestita za državni praznik, na plakatu pa je vojak JLA z rokami v znak predaje. To je Srbe razburilo.

Ob fotografiji vojaka so zapisali: »25. junij. Dan državnosti. Čestitamo. SDS« Plakat naj bi se po pisanju srbskega Blica nahajal v Ljubljani. 


Plakat so na srbskih družbenih omrežjih označili za neokusen in neumesten, saj je bilo v vojni ob razpadu SFRJ več deset tisoč žrtev, med katerimi so bili tudi osemnajstletniki. »Kdo ve, ali je ta vojak na fotografiji še živ in kaj bi rekel na to,« so se spraševali komentatorji. V nekdanji Jugoslaviji je spomin na vojne grozote še vedno živ.


Desetdnevna vojna je po podatkih Wikipedije zahtevala skupno 76 žrtev: 19 na slovenski strani, 45 na strani JLA, 12 pa je bilo tujih državljanov. Slovenska stran je imela 182 ranjenih, JLA pa 146. Enote TO so zajele 4.693 pripadnikov JLA in 252 pripadnikov zvezne milice, JLA pa je imela v desetdnevnem spopadu uničenih ali poškodovanih 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev, 172 transportnih vozil in šest helikopterjev.

Slovenci smo samostojnost izglasovali na referendumu decembra 1990. 24. junija je Slovenija dobila svoj grb in zastavo, 25. junija Deklaracijo o neodvisnosti, 26. junija pa je Slovenija na Trgu republike v Ljubljani slovesno razglasila samostojnost in neodvisnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije