Janšev obvod? Kozmelja izključili, zato je odstopil

Tudi minister za obrambno ni več naveden kot član sveta.
Fotografija: Dosedanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja v nasprotju s pričakovanji vlada Janeza Janše ni zamenjala. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Dosedanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja v nasprotju s pričakovanji vlada Janeza Janše ni zamenjala. FOTO: Leon Vidic, Delo

Predsednik Sove Rajko Kozmelj je odstopil, poroča Delo. Do danes namreč ni prejel nobenih usmeritev oziroma navodil za delo Sove v teh kriznih razmerah, kar je po njegovem mnenju z vidika koncepta nacionalne varnosti povsem napačna strokovna odločitev.

Z vladnim odlokom, ki so ga sprejeli včeraj, so bili v svet za nacionalno varnost imenovani predsednik vlade, ki je tudi predsednik sveta, podpredsedniki vlade, minister za notranje zadeve, minister za zunanje zadeve in minister za finance. Kar pomeni, da po novem člana sveta za nacionalno varnost torej nista več direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in minister za pravosodje, so pa člani po novem podpredsedniki vlade. Trenutno so to predsedniki koalicijskih strank oziroma ministri za gospodarstvo, kmetijstvo in obrambo. Doslej je bil sicer minister za obrambo naveden med člani sveta po funkciji, še poroča Delo.
 
Preberite tudi:
Celotna slovenska politika tuhta, kako ukrepati. Bodo zaprli DZ?

Ko svet za nacionalno varnost obravnava vprašanja nacionalne varnosti, ki zahtevajo usklajeno delo, njegov predsednik na sejo povabi predsednika države, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, predsednika največje opozicijske stranke, predsednike drugih državnih organov in predstavnike drugih organizacij.

»​Izključitve Sove iz sveta za nacionalno varnost ne razumem in je povsem nesprejemljiva. Prav tako menim, da ni razloga, da je izključeno ministrstvo za pravosodje, ampak to je njihova stvar. Do danes me ni ne predsednik vlade Janez Janša in ne Žan Mahnič, ki je v njegovem kabinetu pristojen za nacionalno varnost, ni kontaktiral. To je znak popolnega nezaupanja do mene in treba je povedati, da je izključevanje Sove iz procesov odločanja škodljivo za nacionalno varnost,« je po poročanju Dela dejal Rajko Kozmelj. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije