UPOŠTEVANJE TREH PRAVIL

Janša: omejitve bodo v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale

Predsednik vlade o sproščanju ukrepov v prihodnosti.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: RTV Slovenija
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: RTV Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju komentiral stanje v zvezi z epidemijo koronavirusa v Sloveniji in napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in EU »v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale«. Kot piše, se vlada o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije.

Ukinitve prepovedi gibanja zunaj kraja bivališča oziroma matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinja Bojana Beović, pravi, da se je prav ta ukrep izkazal kot učinkovit. »Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov.«


Premier: Ključno bo upoštevanje pravil

Janša je obenem napovedal, da bo veliko aktivnosti kmalu lahko vnovič vzpostavljenih, ključno pa bo upoštevanje treh pravil obnašanja: »razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer to (razdalja) ni mogoče«. Poudarja, da strokovnjaki v Sloveniji in EU pospešeno pripravljajo standarde za zagon različnih dejavnosti, tudi šolstva, turizma in javnega prometa, da bi te lahko ponovno delovale vsaj v omejenem obsegu tudi v razmerah epidemije.

Janša je izpostavil, da se Slovenija po vseh dostopnih podatkih uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo novega koronavirusa. Že v petek je delovna skupina vlade ob sodelovanju strokovnjakov z zdravstvenega ministrstva podrobneje proučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za maj in junij 2020. Delo bo nadaljevala 29. aprila po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije in  nato sprejela ustrezne odločitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije