KOALICIJSKA POGAJANJA

Janša presenetil z odločitvijo. To je sporočil Pahorju

Boruta Pahorja je obvestil, da trenutno ne obstaja potrebna večina za oblikovanje vlade.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Prvak SDS Janez Janša je v pismu obvestil predsednika države Boruta Pahorja, da med poslanci »ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade«, da pa »obstaja možnost, da se taka večina kljub vsemu oblikuje v naslednjih tednih«.

Janša meni, »da do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade lahko očitno pride šele po tem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade, ki pa bi ustrezala tajkunskim omrežjem«.



V desnosredinsko koalicijo s SDS sta bili pripravljeni vstopiti le NSi (z izjemo Ljudmile Novak) in SNS (skupaj 34 glasov). Ostale stranke, ki so se uvrstile v državni zbor, so Janševo vabilo na pogovore k oblikovanju vlade zavrnile.

Iskanje mandatarja se tako prestavlja v drugi krog, kjer po Pahor preveril, ali ima kdo drug zadostno večino. Najverjetneje se bo v tem času pokazalo, ali lahko drugouvrščeni na volitvah Marjan Šarec (LMŠ) sestavi koalicijo. Če niti v drugem krogu ne bi izbrali mandatarja, bi stekel tretji krog, zgolj 48-urni, v katerem bi za imenovanje predsednika vlade zadostovala relativna večina.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije