ODZIV PREMIERJA

Janša o kazanju dokumentov: Berite predpise z zdravo pametjo

Premier je poudaril, da novi ukrep »ne zahteva avtomatičnega kazanja dokumentov«.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Reuters

Vest, da bodo starejši od 65 let morali svojo starost izkazovati z osebno izkaznico, je v javnosti dvignila kar nekaj prahu. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je pozvala k spoštljivemu odnosu pri preverjanju pogojev za vstope v trgovino ob časovnem omejevanju nakupovanja. Obenem pa meni, naj vlada po posvetu z zdravstveno stroko razmisli o tem, da bi se odlok oblikoval zgolj kot priporočilo in ne kot represivna zahteva.

Oglasila se je tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki meni, da se nekateri ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa sprejemajo nepremišljeno. Izpostavila je včeraj sprejeti ukrep, da morajo starejši ob vstopu v trgovino pokazati osebni dokument. Meni, da jim s tem ukrepom ni treba še dodatno jemati dostojanstva.

Berite z zdravo pametjo

Na stališče Bratuškove pa se je zvečer na twitterju odzval tudi premier Janez Janša, ki je zapisal, da »ukrep sploh ne zahteva avtomatičnega kazanja dokumentov. To pride v poštev le v mejnih primerih, ko bi nekdo izven ranljive skupine starostnikov po oceni varnostnika ali vratarja na vhodu želel izsiliti vstop v času, ki je rezerviran za starejše. Berite predpise z zdravo pametjo


Ministrstvo za gospodarstvo oziroma vlada je namreč zdaj še uradno zapisala, da izključno ranljivejše skupine (invalidi, starejši od 65 let, nosečnice in podobni) v prodajalnah živil lahko nakupujejo od 8.00 do 10.00 ter zadnjo uro obratovalnega časa. Pri tem velja, da starejši od 65 let lahko nakupe opravijo nakup samo v tem času, svojo starost pa izkazujejo z javno listino (osebna izkaznica, denimo).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije