Janša naštel pogoje, pod katerimi bodo omilili omejitve za Slovence

WHO opozarja, da je za rahljanje ukrepov prezgodaj.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar

Pred dnevi je premier Janez Janša v nagovoru državljanom napovedal možnost sproščanja nekaterih ukrepov, sprejetih zaradi prizadevanja za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Del gospodarstva bi lahko zagnali že v torek, po koncu velikonočnih praznikov, je napovedal, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je včeraj pojasnil, da bodo začeli kmalu delati vulkanizerji in avtomehaniki.
 
Preberite tudi:

Koronavirus v Sloveniji: število mrtvih se je spet povečalo



Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, je danes razglasila izredne razmere, je sporočil danes Janša in dodal: »Še enkrat ponavljam, da je večje sproščanje omejitvenih ukrepov mogoče samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev, ki sem jih navedel v torek in ki jih upoštevajo povsod, kjer so za zdaj uspešni v boju s koronavirusom.«
 

Naštel je, kateri so ti pogoji

1. Stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1.
2. Zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in širitvi virusa.
3. Zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom.
4. Zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje.
5. Vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

»Zato tudi med velikonočnimi prazniki ostanimo doma, upoštevajmo vse higienske in druge ukrepe ter prek civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo,« je sporočil premier dan za tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozorila nekatere države v Evropi, ki razmišljajo o rahljanju omejitvenih ukrepov, da je za to še prezgodaj, saj je stanje v Evropi še vedno zelo skrb vzbujajoče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije