DZ še ni prejel Hojsovega odstopa, rok se izteka

Premier ima čas do polnoči.
Fotografija: Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Aleš Hojs. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V državnem zboru (DZ) do 20. ure še niso prejeli obvestila predsednika vlade Janeza Janše o odstopu ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, je potrdil predsednik DZ Igor Zorčič. Po poslovniku DZ rok poteče opolnoči. V kabinetu predsednika vlade so sicer pred dnevi zatrdili, da bodo poslovniške roke spoštovali.

Predsednik vlade mora namreč po poslovniku DZ o odstopu ministra obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava pa je datirana s 30. junijem.

Preberite še: Minister Aleš Hojs odstopil
Velik preobrat: Hojs obžaluje, da je odstopil


Obvestilo predsednika vlade se torej po poslovniku uvrsti na dnevni red seje DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu. Tako je, če bo Janša poslovniške roke res spoštoval, pričakovati seznanitev DZ s Hojsovim odstopom še na julijski seji, takrat bo ministru tudi prenehala funkcija. Predsednik vlade mora nato v 10 dneh po prenehanju funkcije ministra predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije