MANDATARSTVO

Janša bo prvi, ki bo rekel ne

Prvič se bo zgodilo, da relativni zmagovalec volitev ne bo sprejel mandatarstva.
Fotografija: Janez Janša in Borut Pahor. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Janez Janša in Borut Pahor. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – V prvem krogu kandidata za mandatarja ne bo. Prvak SDS in relativni zmagovalec junijskih predčasnih parlamentarnih volitev Janez Janša bo predsedniku države Borutu Pahorju jutri, ko se izteče rok, pisno sporočil, da nima dovolj podpore, je poročal Pop TV.

Od jutri bo na potezi ponovno Pahor. Na Pop TV so poročali, da bo Janša favorit Pahorja tudi v drugem krogu, saj zadostne podpore za sestavo koalicije nima niti drugouvrščeni Marjan Šarec (LMŠ), sicer največji Pahorjev tekmec na lanskih predsedniških volitvah. Da se bo Šarec o sodelovanju v koaliciji dogovoril z Levico, naj bi bilo malo verjetno.

Nove volitve vse bliže? 

Drugi krog iskanja mandatarja se bo začel prihodnji petek, ko se bo državni zbor seznanil z uradnim obvestilom Pahorja, da nima predloga za mandatarja. Nato bo začel teči 14-dnevni drugi rok iskanja mandatarja. Obstaja verjetnost, da Janša tudi v drugem krogu ne bo imel dovolj podpore.

Glasovanje tretjega kroga med 20. in 23. avgustom, ko bodo mogoči vsi scenariji:
  • Janši lahko uspe sestaviti koalicijo.
  • NSi se lahko vrne h koaliciji t. i. peterčka pod vodstvom Šarca.
  • Manjšinska vlada pod vodstvom LMŠ s podporo Levice.
  • Imenovali bi lahko t. i. tehničnega mandatarja. Pred volitvami je NSi kot takega predlagala prvega človeka novomeške Krke Jožeta Colariča.
  • Nove volitve.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije