PODRAŽITVE

Janković draži parkiranje in vožnjo z LPP

Objavljeno 18. februar 2019 20.10 | Posodobljeno 18. februar 2019 21.20 | Piše: STA, M. U.

Enkratna vožnja z avtobusi LPP bo s 1. aprilom dražja za 10 centov, prav tako je ljubljanski mestni svet zeleno luč dal podražitvi parkirnine v mestnem središču.  

Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar
LJUBLJANA - Enkratna vožnja z avtobusi LPP bo s 1. aprilom dražja za 10 centov, je na današnji seji sklenil ljubljanski mestni svet. Prav tako je dal zeleno luč podražitvi parkirnine v mestnem središču.
Ikei olajšali prihod v Ljubljano
Ljubljanski mestni svet je danes brez glasu proti podprl sklep, s katerim bodo Ikei omogočili hitrejši začetek gradnje trgovskega centra na območju ljubljanskega BTC. Za uporabno dovoljenje bo zdaj lahko Ikea zaprosila brez dokončane južne dostopne ceste do nakupovalnega središča.
 

Več opozicijskih svetnikov je podražitvi nasprotovalo, saj po njihovi oceni ukrep ne upošteva smernic trajnostnega razvoja. Je pa opozicija pozdravila predlog občine o uvedbi novih letnih imenskih splošnih vozovnic in upokojenskih letnih vozovnic, a se ni strinjala z njihovo ceno.
image
FOTO: Jože Suhadolnik

Letna imenska splošna vozovnica bo stala 365 evrov in bo omogočala neomejeno število voženj za en evro na dan, upokojenci pa bodo morali za letno vozovnico odšteti 220 evrov na leto, kar pomeni neomejeno število voženj za 60 centov na dan.
Opozicijo zavrnili
V SDS so vložili amandma, s katerim so predlagali, da bi letna splošna vozovnica stala 250 evrov, upokojenska pa 150 evrov, v NSi pa so želeli ceno splošne letne vozovnice 260 evrov. Najbolj bi cene znižali v Levici, kjer so predlagali, da bi letna splošna vozovnica znašala 222 evrov, letna upokojenska pa 20 evrov. Dopolnila omenjenih svetniških klubov je mestni svet pričakovano zavrnil.

Župan Zoran Janković je v razpravi dejal, da so volitve mimo in opoziciji očital populizem. Izpostavil je, da se cene vozovnic niso spreminjale zadnjih 12 let, saj podražitve voženj z 80 centov na 1,20 evra s 1. januarjem 2012 ne gre jemati kot podražitev.
image
Zoran Janković. FOTO: Uroš Hočevar

»Ker smo dali 90-minutni brezplačni prestop, smo ugotovili, da je bila to v bistvu pocenitev,« je pojasnil.

Višja tudi parkirnina v središču Ljubljane

Mestni svetniki so na današnji seji potrdili tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja občina. Za stanovalce se cene parkirnine ne bodo spreminjale, prav tako bodo cene enake na parkiriščih P&R in v tretji coni parkiranja, se bodo pa te za 10 centov na uro zvišale v prvi in drugi coni.
image
Parkiranje v MOL. FOTO: MOL

V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja.


 
Deli s prijatelji