KONEC EPIDEMIJE

Izvršitelji vam bodo lahko kmalu potrkali na vrata

Do uradnega konca epidemije sodišča poslujejo tako kot do zdaj.
Fotografija: Sodišča do konca maja delujejo kot v času epidemije. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Sodišča do konca maja delujejo kot v času epidemije. FOTO: Marko Feist

Kljub razglasitvi konca epidemije sodišča do objave sklepa vlade, ki bo podlaga za prenehanje ukrepov po intervencijskem zakonu (ZZUSUDJZ), poslujejo skladno z zakonom in odredbo predsednika vrhovnega sodišča tako kot do zdaj. To pomeni, da roki še vedno ne tečejo in stranke še vedno niso dolžne storiti ničesar, če tega ne želijo.

Roki bodo začeli teči prvi naslednji dan, ko bodo prenehali veljati posebni ukrepi, kar bo tudi javno objavljeno. Ob nespremenjeni situaciji bo to predvidoma 1. junija 2020. S tem dnem bo prenehal veljati tudi ukrep iz 93. člena tega zakona, ki določa odlog in zadržanje izvrševanja sklepov o izvršbi. To pomeni, da se bodo od 1. junija 2020 dalje nadaljevale vse izvršbe in opravljala vsa izvršilna dejanja. Ostali ukrepi, ki so usmerjeni predvsem na področje postopkov zaradi insolventnosti, pa bodo glede na dejstvo, da v skladu z ZIUZEOP veljajo še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov, v veljavi toliko časa, kolikor za posamezen ukrep določa ZIUZEOP.

Glede na to, da se odlok o preklicu epidemije začne uporabljati 31. maja in da se ukrepi po ZIUZEOP iztečejo z 31. majem, bo ministrstvo za pravosodje v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo predlagalo vladi, da ni več razlogov za ukrepe, ki jih določa ZZUSUDJZ , in da tudi vsi ukrepi na podlagi ZZUSUDJZ prenehajo veljati z 31. majem 2020.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič se bo v luči preklica epidemije v prihodnjem tednu sestala tudi s predsednikom vrhovnega sodišča z namenom predstavitve stanja in s tem povezanih razlogov za  spremembo oziroma preklic odredbe predsednika Vrhovnega sodišča RS za obdobje po 31. maju, so sporočili s pravosodnega ministrstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije