NEPOJASNJENO

Izstopila iz taksija in izginila

Objavljeno 24. marec 2019 14.23 | Posodobljeno 24. marec 2019 14.23 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Štefanija Strniša se je pred 15 leti s kovčki sredi noči odpeljala v Sevnico. Veliko denarja je posodila 28-letniku, a ta je že pokojni.

Iz hiše je odšla sredi noči.
LEDINA PRI SEVNICI – V hladni aprilski noči 2004, bilo je nekaj po drugi uri, se je pred hišo Jakoba in Ane Černič na Ledini ustavil taksi. Vanj je s kovčkom v roki vstopila vitalna 60-letnica, Štefanija Strniša, ki je zadnjega pol leta bivala v sestrini hiši. Taksistu je velela, naj jo odpelje v pet kilometrov oddaljeno Sevnico in odloži za trgovino Izidor. Tako je tudi storil, čeprav so se mu po glavi motale čudne misli. Ob tej uri dneva oz. noči namreč ni odpeljal noben vlak ali avtobus.

Potni list pustila doma

image
Iz hiše je odšla sredi noči.
Štefka, kot so jo klicali domačini, je poravnala račun in se s kovčkom v roki izgubila med bloki Naselja heroja Maroka. Takrat se nikomur še sanjalo ni, da se je Štefka res dobesedno izgubila, in še danes, po petnajstih letih, o njej ni niti sledi. Potem ko jo je taksist odložil, je ni nihče več ne videl ne slišal. Še vedno je na seznamu pogrešanih, policija pa »izvaja postopke oziroma aktivnosti za izsleditev pogrešane osebe vse do njene najdbe«, so povedali na Policijski upravi Novo mesto.

60 tisoč evrov naj bi dvignila tik pred izginotjem.

Izginotje Štefke Strniša je zavito v skrivnost. Nihče ne ve, kam oz. h komu je bila tisto noč namenjena. Svojci so sprva razmišljali, da je šla na kakšno romanje, saj je v zadnjem obdobju uteho vse bolj iskala v veri. Toda zakaj se ni do Sevnice zapeljala s svojim avtom, ampak je najela taksi? Zakaj je doma pustila potni list? In s potovanja bi se morala navsezadnje nekega dne vrniti. Mogoče je skrivnost njenega izginotja poznal mladi varnostnik, ki se je rad družil z njo, a ta je že pokojni.

Denar dajala varnostniku

Štefki se je pri šestdesetih letih življenje začelo obračati povsem drugače, kot si je želela ali pričakovala. Hiša na Orehovem, kjer sta živela z možem Francijem, se je morala umakniti načrtovani gradnji HE Boštanj. Dobila naj bi 500.000 evrov, da si poiščeta nov dom. V tem času se je Štefka upokojila, z možem pa sta se odločila, da ločeno nadaljujeta svoje življenje. Kupnino sta si razdelila in odšla vsak svojo pot. Štefka je zavetje našla v sestrini hiši na Ledini, saj sta Ana in Jakob Černič bivala v Nemčiji.

image
Pred dvema letoma so policisti vzeli pod drobnogled tudi vodnjak na dvorišču hiše, od koder je izginila Strniševa, a v njem niso našli ničesar.
Čeprav sta imela z agencijo sklenjeno pogodbo o varovanju hiše, sta bila vesela, da bo hiša zdaj zares varna. Štefka se je ob selitvi na Ledino kmalu srečala z mladim varnostnikom Boštjanom Fakinom, ki je bil v sklopu službe odgovoren za varovanje hiše na Ledini. Postala sta prijatelja, prijateljske stike je 28-letni varnostnik navezal tudi z Ano in Jakobom. Občasno so ga videvali, da je spremljal Štefko na banko, ko je dvigovala po 30 tisočakov naenkrat, in vedno je bil v neposredni bližini. Kasneje so ugotavljali, da tam ni bil zato, da bi jo varoval, temveč da je denar dvigovala prav zanj. Izkazalo se je, da je bil zasvojen z igrami na srečo, prek svetovnega spleta naj bi igral v londonski igralnici. Obsedenost z igrami na srečo ga je prignala tako daleč, da si je denar sposojal od sorodnikov in znancev, in sicer pod pretvezo, da je bolan in potrebuje denar za operacijo v tujini, nekaj pa še za rehabilitacijo. Veliko ljudi je pretental, nekateri so za njegovo »zdravje« zastavili celo svoje premoženje in ostali praznih rok. Policija je takrat poročala, da je zaradi suma goljufij proti Fakinu, ki naj bi ostal še brez službe, vložila pet kazenskih ovadb, upnike pa naj bi oškodoval za 50 milijonov tolarjev. V to vsoto ni vštet denar, ki naj bi mu ga posojala Štefka. V hiši, kjer je domovala, so po njenem izginotju našli zvezek, v katerega je vpisovala vse, kar je kupila. Zmotilo jih je, da so bili določeni listi iz njega iztrgani. Ugotavljajo, da verjetno tisti, v katere je zapisovala, koliko denarja je komu posodila. Tudi tik pred izginotjem naj bi dvignila dvakrat po 30.000 evrov, prej pa še enkrat toliko.

Pozabil časopise

Policiji je bilo v fazi zbiranja obvestil o izginuli Štefki Strniša znano poznanstvo s Fakinom, vendar ni imela dokazov, da bi njeno izginotje povezovala s tem. Leto po njenem izginotju je mladi varnostnik umrl na železniških tirih in v grob odnesel morebitne skrivnosti, povezane s prijateljico Štefko. Tudi za njegovo smrt so ljudje ugibali, ali je šlo za nesrečo, samomor ali umor.
In kdo je sploh odkril, da je Štefka izginila in da je ni več v začasnem domu na Ledini? Jakob Černič, in to po naključju. Ko je po dopustu na Ledini odpotoval v Nemčijo, je v domači garaži pozabil časopise, ki jih je nameraval vzeti s seboj. Poklical je prijatelja Tonija, ki je bil še v domovini, in mu naročil, naj gre k Štefki in mu prinese časopise. Prijatelj je poročal, da Štefke očitno nikoli ni doma, saj se ne odziva na zvonjenje hišnega zvonca. Svak jo je zatem sam klical iz Nemčije, a se ni oglasila. Nato je poklical zdravilko Bernardo Polanc, h kateri se je Štefka pogosto zatekala; ker se tudi njej ni oglasila, je ta o izginotju obvestila policijo. 
Deli s prijatelji