Izredno opozorilo: nevarnost je velika

V gorah je v torek zapadlo do 10 centimetrov snega.
Fotografija: Na Kredarici je 290 centimetrov snega. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Na Kredarici je 290 centimetrov snega. FOTO: Arso

Po večjem delu države bo po napovedih vremenoslovcev tudi danes nevšečnosti povzročal veter, po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pa je v gorah nevarnost zdrsov. Nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov je zmerna oziroma druge stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov, nižje pa večinoma majhna oziroma prve stopnje.

Predvsem so nevarna južno orientirana pobočja, kjer lahko na mestih z napihanim snegom že pod manjšo obremenitvijo sprožite predvsem manjše kložaste plazove. Na mestih, kjer je novi sneg spihan, je velika nevarnost zdrsov na poledeneli podlagi.
 
Preberite tudi:
Letalo ni moglo pristati na Brniku, po Sloveniji sneži

V torek je v gorah ob okrepljenem severnem vetru zapadlo do okoli 10 centimetrov snega, ki je večinoma padal na trdo podlago. Ob občutni ohladitvi je sneg, ki je bil prej ojužen, zmrznil, tako da je večinoma trd. Na tej podlagi je novi, mehak sneg, ki pa je povsem spihan v zamete na južnih straneh grebenov in sedel.

Danes bo spremenljivo oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Pojavljale se bodo snežne plohe. Pihal bo močan severni veter. Mrzlo bo.
 
Preberite tudi:
Razkrivamo, zakaj Brane Gregorčič v sredo odsvetuje izlete

V četrtek in petek bo sončno, pihal bo šibak do zmeren severni veter. Temperatura v visokogorju bo pod ničlo, ledišče bo na nadmorski višini od 1200 do 1600 metrov nadmorske višine.

Snežna odeja bo zaradi nizke temperature ostala zmrznjena in trda, le novi sneg bo v zatišnih legah ostal mehak. V četrtek in petek se bo na prisojnih pobočjih sredogorja sneg čez dan ojužil in ponoči pomrznil. Zaradi šibke plasti med staro snežno odejo in snegom, ki je zapadel v torek, se bodo ob obremenitvi še lahko plazile klože, ki so predvsem na južnih straneh grebenov in sedel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije