Izredne razmere že na meji!

Še dva Slovenca s križarke groze doma. Pomenljiv tvit deskarja Roka Marguča.
Fotografija: Na ladji je bilo šest Slovencev, štirje so že doma. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Na ladji je bilo šest Slovencev, štirje so že doma. FOTO: REUTERS

V Slovenijo sta se v soboto vrnila še dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess, je potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Počutita se dobro. Sta brez povišane telesne temperature, ne kašljata. Po pristanku letala na mariborskem letališču so ju znova testirali na novi koronavirus in sta bila znova negativna. Štirinajst dni bosta v samoizolaciji na domu.

Izredne razmere tik ob meji

Ves čas bosta pod nadzorom, je napovedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsak dan bo z njima v stiku epidemiolog, nadaljevali pa bodo tudi virološki nadzor: odvzemali jima bodo kužnine, brise in vzorce zgornjih dihal in ju mikrobiološko testirali.

Medtem predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Premier Marjan Šarec mu je odgovoril, da se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj vsak dan usklajujejo. »Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni,« je zatrdil in pripomnil, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

Pa imamo res načrte? Slovenski deskar na snegu Rok Marguč se je denimo vračal s tekmovanja v Južni Koreji, kjer število okuženih s koronavirusom vztrajno narašča. Za pomoč in informacije so se obrnili na slovensko ministrstvo (ni zapisal, na katero), kjer pa menda niso dobili koristnih informacij. »Prijazna študentka, zmedena, ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov. Da me lahko zadržijo na Dunaju. Ampak jaz letim v Gradec. To merjenje temperature je metanje peska v oči. Če si kužen, se ti temperatura dvigne šele čez 14 dni,« je zapisal Marguč.

Marguč se je v Južni Koreji skupaj z Žanom Koširjem in Timom Mastnakom udeležil tekme za svetovni pokal. FOTO: TADEJ REGENT
Marguč se je v Južni Koreji skupaj z Žanom Koširjem in Timom Mastnakom udeležil tekme za svetovni pokal. FOTO: TADEJ REGENT

V Sloveniji doslej še ni bil potrjen noben primer okužbe s koronavirusom, sta se pa okužila dva Slovenca z ladje Diamond Princess, ki ostajata v bolnišnici na Japonskem, a nista zbolela za covid-19.

Medtem pa je zaradi koronavirusa popoln preplah zavladal v sosednji Italiji. V tej državi je novi koronavirus zahteval dve življenji, število okuženih pa je močno preseglo sto. Vlada je v soboto zvečer sprejela ukrep o izolaciji enajstih mest v Lombardiji in Venetu, kjer so odpovedali pustne karnevale, športna tekmovanja ter druge javne prireditve. Zaradi koronavirusa so tudi v deželi Furlanija - Julijska krajina, ki meji na Slovenijo, razglasili izredne razmere, zaprli so Tržaško univerzo. V Udinah bodo šole cel teden zaprte. V Benetkah so odpovedali znameniti pustni karneval. Preplah so zagnali tudi na Hrvaškem: na Reki so zaradi suma okužbe s koronavirusom na infekcijsko kliniko sprejeli italijanskega pacienta. Test je bil negativen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije