FURS

Izračun za dohodnino je lahko napačen: preverite, sicer sledi globa

Objavljeno 15. april 2019 19.56 | Posodobljeno 15. april 2019 20.10 | Piše: N. Č.

Če ste že prejeli informativni izračun za odmero dohodnine, preverite, ali so izpisani zneski pravilni.

Furs je že poslal prvo pošiljko. FOTO: S. N.
LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v prvem svežnju poslala skoraj milijon informativnih izračunov dohodnine za leto 2018, ki ste jih zavezanci prejeli po navadni pošti.

Preden se vam izteče možnost za vložitev ugovora, to je 29. aprila, natančno preverite, ali so vsi podatki oziroma zneski v posameznih rubrikah pravilno izpolnjeni. Če so podatki napačni oziroma pomanjkljivi, morate podati ugovor, v nasprotnem primeru storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Lahko se namreč zgodi, da nimate vpisanega regresa. A kot pravi Stojan Glavač iz Fursa, so tovrstni primeri predvsem individualni. Ne letni ravni je približno tri do štiri odstotke ugovorov, od tega jih je 75 odstotkov vezanih na davčno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ki jih zavezanci pozabijo uveljaviti do roka v začetku februarja.

V primeru, da ste napako na svojem informativnem izračunu vendarle ugotovili, lahko ugovor vložite elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ pravilnost oziroma morebitno nepravilnost podatkov ponovno preveril in zavezancu izdal dohodninsko odločbo z novimi roki za vračilo ali doplačilo dohodnine.
 
Glede na datum odpreme 29. marec 2019 se bo rok za ugovor iztekel 29. aprila 2019, rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 29. maj 2019, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja 2019.
 
Deli s prijatelji