PRIHAJAJO IZDATNE PADAVINE

Izdali so opozorilo, iz nižjih prostorov in kleti umaknite stvari

Vodotoki lahko poplavljajo, prožijo se lahko tudi zemeljski plazovi.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Janez Petkovšek
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Janez Petkovšek

LJUBLJANA – Od srede dopoldne do četrtka zvečer se obetajo predvsem v vzhodni in delno osrednji Sloveniji obilne padavine, kažejo podatki urada za meteorološko napoved agencije za okolje. V tem času lahko pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Najintenzivnejše padavine bodo predvidoma ponoči: »Ob predvidenih obilnih in intenzivnih padavinah na širšem območju osrednje in vzhodne Slovenije od danes popoldne pa vse do petka lahko hitro in močno narastejo posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki.« V četrtek se lahko razlijejo tudi večje reke. 

»V sredo popoldne in v noči na četrtek je pojav lokalnih hudourniških razlivanj in poplav najbolj verjeten v porečju Krke, mogoč pa je tudi drugod v osrednji in vzhodni Sloveniji. V noči na petek lahko posamezne manjše reke in hudourniški vodotoki ponovno močno narastejo, zlasti na širšem območju Notranjske in Dolenjske. V četrtek so poplave najbolj verjetne ob reki Krki in njenih pritokih,« še opozarjajo iz centra za obveščanje.



Osrednja in vzhodna Slovenija sta zaradi napovedanih padavin obarvani oranžno (za oranžno je le še ena stopnja, to je rdeča), v pojasnilih pa navajajo: »Vodotoki lahko poplavljajo ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo. Mogoči so zemeljski plazovi. Iz nižjih prostorov in kleti umaknite hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Izklopite elektriko, plin in vodovod. Ne poskušajte prečkati vodnega toka. Bodite previdni pri uživanju hrane in vode. Spremljajte trend vodostaja in meteorološka ter hidrološka obvestila in opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.«

Po podatkih urada za meteorologijo in hidrologijo agencije za okolje do četrtka sredi dneva pričakujejo obilne padavine. Predvsem v vzhodni in delno osrednji Sloveniji lahko v tem času pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

To nas čaka danes pozno popoldne. FOTO: Meteo.si
To nas čaka danes pozno popoldne. FOTO: Meteo.si

To nas čaka v četrtek. FOTO: Meteo.si
To nas čaka v četrtek. FOTO: Meteo.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije