Izbiramo naj pirhe Slovenskih novic!

Drage bralke in bralci, vabimo vas k sodelovanju na že 24. natečaju. Vaše pisanice bomo sprejemali od 21. marca do 6. aprila.
Fotografija: Martina Smrečnik s Police pri Grosuplju je jajce napolstila in si prislužila prvo nagrado v moderni kategoriji. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Martina Smrečnik s Police pri Grosuplju je jajce napolstila in si prislužila prvo nagrado v moderni kategoriji. FOTO: Igor Mali

Kot vsako leto tudi letos v uredništvu pripravljamo natečaj za najlepše pirhe Slovenskih novic, že 24. po vrsti, ki pa ga bomo zaradi izjemnih razmer izpeljali nekoliko drugače. Kljub temu ostajamo zvesti vam, drage bralke in bralci, velikonočni tradiciji in kulturni dediščini krašenja pisank ob največjem krščanskem prazniku.

Pirhi tretjeuvrščene Nataše Tozon FOTO: Igor Mali
Pirhi tretjeuvrščene Nataše Tozon FOTO: Igor Mali
Veliko noč bomo letos praznovali teden prej kot lani, 12. aprila, ko se bo pomlad na travnikih bohotila v razprtih cvetovih marjetic, regrata, ivanjščic in detelj.

Tako imamo še, spoštovane bralke in bralci, debele tri tedne časa, da pirhe obarvamo oziroma okrasimo na svoj način. Sploh ker vse kaže, da bomo veliko doma ...
 

Tri kategorije


Tudi letos lahko izbirate med tremi kategorijami natečaja. V tradicionalni kategoriji lahko pripravite pisanko iz kokošjega, račjega ali gosjega jajca, se pravi tako, kot so počeli naši predniki.

Na lanskem natečaju je strokovna komisija prvo nagrado prisodila laboratorijski tehnici Ivici Cerjak iz Ljubljane, ki je svoje pisanke ustvarila iz dveh gosjih jajc in iz nojevega.

Odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja predaja šopek rož umetnici Beti Lunder iz Dobrepolja. FOTO: Dejan Javornik
Odgovorni urednik Slovenskih novic Bojan Budja predaja šopek rož umetnici Beti Lunder iz Dobrepolja. FOTO: Dejan Javornik
»Najprej sem spraznila vsebino in jih umila, nato pa obarvala v čebulni kopeli. Nato sem jih dodatno obarvala v modri in črni barvi. Vzorci niso izmišljeni, ampak so s starih slovenskih vezenin,« nam je na podelitvi povedala Cerjakova, ki se je nagrade zelo razveselila. Upravičeno, saj za okrasitev gosjega jajca porabi kar 10 ur.

V moderni kategoriji si lahko privoščite največ svobode, saj lahko pisanko izdelate iz česar koli, glede materialov ni omejitev. Na prejšnjih natečajih smo prejeli množico izjemnih pirhov iz lesa, stiropora, obdelanega bakra ali lesa.


Lani je v sodobni kategoriji ocenjevalno komisijo, ki jo je vodil etnolog prof. dr. Janez Bogataj, prepričala Martina Smrečnik s Police pri Grosuplju, ki je veliko jajce napolstila, torej okrasila z vzorcem rdečega in belega filca. Pisanka Smrečnikove je bila v tem pogledu edinstvena, saj je uporabila staro tehnologijo volnenega polstenja, a ji hkrati vtisnila sodoben videz.

Seveda pa tudi letos ne pozabljamo na naše najmlajše ustvarjalce v otroški kategoriji, kjer so prav tako dovoljeni vsi materiali.

Lani je na 23. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic prispelo več kot 300 pisank 60 avtorjev umetnikov. Kakšno leto se je zgodilo, da je bila otroška kategorija slabše zastopana, a lani smo ob razglasitvi najboljših otroških pisank vsi obstali. Tretje mesto, denimo, je komisija podelila učencem OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja, ki jih pri velikonočnem ustvarjanju vodi učiteljica Nada Citkovič. Bogataj je poudaril: »Kako pomembno je imeti na šoli pedagoga, ki prenaša kulturno dediščino na mlajše.«
 

Časa do 6. aprila


Na podelitev je prišla tudi Beti Lunder iz Dobrepolja, umetnica in pesnica, naša stara znanka, bi rekli, ki ji v mladosti ni bilo prizaneseno in trpi za mišično distrofijo. Kljub temu ni izgubila upanja in volje do življenja ter že vrsto let sodeluje na natečajih za naj pisanke Slovenskih novic.

Spoštovani bralci, kljub nekoliko drugačnim razmeram, ki naj gredo čim prej mimo, imamo letos prav vsi priložnost, da sedemo za mizo in v miru prebudimo domišljijo ter ustvarimo pisanko za 24. natečaj Naj pirhi Slovenskih novic.


Vaše okrašene pirhe bomo v času natečaja sprejemali od 21. marca do vključno 6. aprila. Svoje pisanke nam pošljite ali prinesite do vratarja na naslov Slovenske novice, Dunajska 5, Ljubljana. S pripisom: Natečaj Naj pirhi Slovenskih novic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije