RAZSTAVA

Iz Ljubljane v Trst in Bruselj

V Galeriji Družina gostijo razstavo Umetniki za Karitas. Predstavljena dela mednarodne likovne kolonije.
Fotografija: Nadškof Stanislav Zore je pred odprtjem v ljubljanski stolnici daroval mašo. FOTO: Igor Modic
Odpri galerijo
Nadškof Stanislav Zore je pred odprtjem v ljubljanski stolnici daroval mašo. FOTO: Igor Modic

LJUBLJANA –V Galeriji Družina v Ljubljani so odprli tradicionalno razstavo Umetniki za Karitas, na kateri predstavijo dela, ki nastanejo v mednarodni likovni koloniji. Mogoče je bilo videti dela, ki so nastala v okviru 24. kolonije, ki je potekala pod geslom Polno prgišče lepote. Odprtje razstave je s pesmijo obogatil pevski zbor Zvon iz Ilirske Bistrice pod vodstvom Damijane Kinkela.
Na odprtju se je trlo obiskovalcev. FOTO: Igor Modic
Na odprtju se je trlo obiskovalcev. FOTO: Igor Modic

Program je povezoval Jože Bartolj, slikar in strokovni sodelavec kolonije Umetniki za Karitas, o avtorjih in razstavljenih delih je spregovorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, o dobrodelnem vidiku projekta, ki prerašča v gibanje, pa ravnateljica Škofijske Karitas Koper Jožica Ličen.
Izkupiček od umetnin bo namenjen mladim. FOTO: Igor Modic
Izkupiček od umetnin bo namenjen mladim. FOTO: Igor Modic

»Leta 1995, takrat sem že bila v Tajništvu Škofijske karitas Koper, smo razmišljali, da je Karitas vse več kot zbiranje in delitev hrane ali starih oblačil. Prav v tistem času smo dobili ponudbo za razstavo del, ki so jih za Karitas ustvarili avstrijski slikarji, in rodila se je ideja, da na podoben način tudi mi povabimo slikarje, da bi ustvarjali za ljudi v stiski. Razlika med ponudbo in našo idejo je v tem, da so tam z nastalimi deli opremljali svoje domove za ostarele, bolnišnice itd., medtem ko mi želimo z razstavami med ljudmi širiti umetnost sedanjega časa, izkupiček prodanih del pa nameniti za blažitev določene stiske,« razlaga Ličnova.


Dela bodo v Galeriji Družina razstavljena do konca meseca, nato se preselijo v Trst in aprila v prostore predstavništva RS v Bruselj. Ob nakupu slik bo izkupiček namenjen pomoči mladim.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije